17 iulie 2020

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (1 - 14 IULIE 2020)

Marian Dobranici

• Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre • Armenia şi Azerbaidjanul au reluat disputele teritoriale, nu în contestata enclavă Nagorno-Karabah, ci mai la nord, în zona de frontieră comună. Deocamdată acţiunile militare sunt limitate la bombardamente de artilerie, dar potenţialul de escaladare a conflictului este mare • În acest context, forţele militare ruse din Regiunea Militară Sud au desfăşurat activităţi de pregătire cu o intensitate neobişnuită pentru această perioadă a anului. Au fost semnalate exerciţii tactice complexe, cu trageri de luptă, în mai toate marile unităţi dispuse pe flancul sudic al RM Sud, în Abhazia, Cecenia, precum şi în republicile Osetia de Sud şi de Nord. Rusia dispune de o bază militară pe teritoriul Armeniei • Turcia sprijină deschis Azerbaidjanul… aşa că, după Siria şi Libia, apare o a treia zonă în care agendele celor două puteri regionale sunt divergente • În acest timp, NATO şi-a sporit temporar prezenţa militară în regiune, mai multe nave, inclusiv cele din grupările navale permanente ale Alianţei, fiind prezente în Marea Neagră pentru exerciţiul ”Breeze-2020”, organizat de Bulgaria • În Ucraina, situaţia militară s-a menţinut neschimbată şi au continuat să se manifeste temeri, inclusiv din partea unor oficiali militari de rang înalt, pe tema unei posibile invazii militare a Rusiei în estul Ucrainei • În nord-vestul Siriei, Rusia a reluat raidurile aeriene, sprijinind forţele guvernamentale siriene, care par să se pregătească pentru o ofensivă susţinută.

Sursă foto: Profi Media

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, în perioada de referinţă au fost semnalate 32 de zboruri de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO, în zonele de frontieră cu Rusia (25 cu aeronave cu echipaj uman, şapte cu aeronave fără pilot/UAV).

În zece situaţii, forţele aeriene ruse au fost alertate, acestea comportându-se profesionist, fără a provoca incidente de securitate.   

 

Exerciţii navale

În perioada 10-19 iulie se desfăşoară exerciţiul naval ”Breeze 2020”, organizat de Forţele Navale bulgare, în apele teritoriale bulgare şi în cele internaţionale. Comandamentul exerciţiului este dispus în portul Burgas. La exerciţiu participă nave de luptă şi auxiliare, aeronave şi personal din nouă state NATO şi partenere, precum şi nave din grupările navale permanente ale NATO, de suprafaţă (Standing NATO Maritime Group / SNMG2) şi de luptă împotriva minelor (Standing NATO Mine Countermeasures Group / SNMCG2).

Forţele Navale române participă la exerciţiu cu navele care intră temporar în compunerea grupărilor navale permanente ale NATO (fregata ”Regina Maria”, componentă a SNMG2; dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, component al SNMCG2) şi cu nava purtătoare de rachete „Zborul”. Ca de obicei, Flota Rusă a Mării Negre (FRMN) a desemnat importante forţe şi mijloace navale, aeriene şi de cercetare electronică pentru monitorizarea atentă a exerciţiului.

 

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au continuat să se menţină la un nivel scăzut în prima săptămână, după care au cunoscut o creştere bruscă în intensitate. S-au înregistrat activităţi neobişnuit de alerte ale unităţilor militare ruse dispuse pe flancul sudic, în Abhazia, Osetia de Sud şi de Nord şi Cecenia. O posibilă cauză este reprezentată de tensiunile şi ciocnirile, deocamdată limitate ca natură şi intensitate, dintre forţele armene şi azere, de-a lungul frontierei de stat comune.
  • În estul Ucrainei, situaţia de securitate nu s-a modificat.   
  • În nord-vestul Siriei, Rusia şi-a reluat raidurile aeriene. Totodată Moscova a reluat transporturile de tehnică militară şi materiale, pe cale maritimă, spre portul sirian Tartus.

 

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului.

• Retorica ucraineană pe tema unei posibile agresiuni militare ruse a continuat să fie prezentă în cele mai înalte cercuri militare de la Kiev.  Printre cei care au afirmat răspicat că Moscova pregăteşte o invazie s-au numărat Viktor Muzhenko, fost şef al Statului Major General ucrainean, dar şi actualul comandant al Forţelor Navale, contraamiralul Oleksii Neizhpapa.

Dacă declaraţiile unui general în rezervă pot fi tratate cu mai multă îngăduinţă, afirmaţiile unui amiral activ, aflat într-una dintre cele mai importante poziţii din organismul militar ucrainean, au darul să irite Moscova. Cu atât mai mult cu cât tonul său a fost pe alocuri belicos, de exemplu atunci când a declarat (pe 6 iulie, pentru ziarul ”Duma”, din Odessa) că forţele navale ucrainene se pregătesc pentru un război pe scară largă cu Rusia şi marina ucraineană dispune de rachetele ”Neptun”, cu care pot lovi Sevastopolul (!). A fost nevoie de intervenţia generalului-locotenent Serghei Nayev, comandantul Forţelor Întrunite ucrainene, care a declarat că se exagerează cu ameninţarea rusă, întrucât nu există informaţii concrete privind un astfel de curs de acţiune. Acesta l-a scuzat pe Neizhpapa, despre care a afirmat că, fiind nou numit în funcţie (pe 11 iunie), nu dispune încă de informaţiile necesare pentru a evalua corect situaţia.

• Pe 5 iulie, într-un interviu acordat ”Ukrainian Radio Liberty”, acelaşi Oleksii Neizhpapa a declarat că testul rachetei R-360 ”Neptun” a fost un succes şi că se intenţionează constituirea a trei batalioane de rachete de coastă, două urmând a fi dispuse în zona Mării Negre şi al treilea în zona Mării Azov.

 

Siria

• Acordul de încetare a focului nu a mai rezistat. O patrulă comună, formată din militari ruşi şi turci, a fost atacată (cu un dispozitiv exploziv improvizat) pe 14 iulie, pe autostrada M4. În replică, în aceeaşi zi, aeronavele ruse şi-au reluat raidurile aeriene, vizând poziţii deţinute de militanţii anti-regim în sudul provinciei Idlib şi în zona Latakia.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ruşii au executat nu mai puţin de 21 de raiduri aeriene în regiune. Concomitent, forţele guvernamentale siriene au executat lovituri susţinute de artilerie asupra unor poziţii-cheie ale opozanţilor regimului Assad. Pe de altă parte, militanţii Jabhat al-Nusra (considerată organizaţie teroristă de către Rusia şi alte state) au continuat să utilizeze drone în încercarea de a lovi baza aeriană rusă de la Hmeymim (Latakia). Pe 11 iulie, două drone au fost lovite de sistemele de apărare antiaeriană rusă, la cca. 5 kilometri de bază.

În acelaşi timp, Turcia a continuat să-şi întărească poziţiile pe care le deţine de-a lungul autostrăzii M4, în aşa-numita zonă ”Putin-Erdogan”, noi convoaie de tehnică militară şi personal fiind observate intrând în Idlib.

”Expresul sirian” şi-a reluat transporturile de tehnică militară grea şi materiale spre Tartus. Pe 5 iulie, nava rusă de desant ”Saratov” a fost observată în Strâmtoarea Bosfor, în tranzit spre sud, pe punte fiind dispusă ceea ce părea să fie tehnică militară grea (tancuri, transportoare şi maşini de luptă), sub plasele de camuflaj.

”Expresul sirian” este denumirea generică pentru transporturile regulate de tehnică, materiale şi personal, efectuate pe cale maritimă, începând cu anul 2015, între portul rus Novorossiisk şi portul sirian Tartus (mare parte din acesta fiind concesionat Rusiei, pe o perioadă de 49 de ani).

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

Activităţile FRMN s-au menţinut la un nivel scăzut în prima parte a perioadei de referinţă. În a doua săptămână, forţele navale ruse şi-au intensificat  activităţile, pe fondul intrării mai multor nave NATO în Marea Neagră, pentru participarea la exerciţiul ”Breeze 2020”, organizat de Bulgaria. 

• Pe 3 iulie, submarinul diesel-electric ”Kolpino” a ieşit pe mare, pentru a executa misiuni de curs L-2.

Activităţile au inclus lansări electronice de rachete Kalibr-PL, din imersiune.

• Pe 8 iulie, în cadrul Corpului 22 armată dislocat în Crimeea s-a desfăşurat un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, cu dublă partidă, la nivel batalion.

Tema exerciţiului, organizat într-un poligon de pe coasta peninsulei, a fost ocuparea şi menţinerea unui cap de pod. La exerciţiu au participat cca. 500 de militari şi 70 de tancuri (T-72B3) şi transportoare blindate (BTR-80 şi BTR-82A).

• Pe 09 iulie, submarinul ”Kolpino”, asistat de nava de salvare ”Efron”, a efectuat un exerciţiu de aşezare a submarinului pe fundul mării.

Astfel de exerciţii, foarte periculoase pentru submarinele mari (de exemplu, cele cu propulsie nucleară) sunt o rutină pentru submarinele mici, diesel-electrice.

• Pe 13 iulie, o grupare navală formată din fregatele "Amiral Essen" şi “Pytlivi” a desfăşurat un exerciţiu naval de respingere a unui desant maritim, rolul inamicului fiind jucat de nava mare de desant ”Tsezar Kunikov”.

 

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

Activităţile celorlalte categorii de forţe din RM Sud au crescut în intensitate, pe fondul recentei crize apărute la frontiera dintre Armenia (unde Rusia are staţionate trupe, în cadrul Bazei militare 102) şi Azerbaidjan.

• În perioada 2-3 iulie, Divizia 42 infanterie moto (staţionată în Cecenia) a desfăşurat exerciţii tactice cu dublă partidă, de nivel batalion, în poligonul Sernovodski, din Ţinutul Stavropol.

La exerciţiu au participat peste 1.000 de militari şi cca. 250 de elemente de tehnică militară (tancuri T-72B3, maşini de luptă ale infanteriei BMP-2, transportoare BTR-82A, sisteme de artilerie tractate Msta-B, elicoptere Mi-8 AMTS).

• În perioada 6-10 iulie, Baza 7 militară rusă din Abhazia a desfăşurat un exerciţiu tactic comun cu forţele abhaze, care a implicat grupuri tactice de nivel batalion (BTG), ce au desfăşurat operaţii ofensive şi defensive în zona de coastă a Mării Negre.

La exerciţiul, desfăşurat în poligoanele Nagualou şi Tsabal, au participat peste 2.000 de militari şi peste 300 de unităţi de tehnică militară (tehnică blindată, sisteme antiaeriene S-300, sisteme de artilerie autopropulsată 2S3 Akatsiya etc.).

• În perioada 6-10 iulie, Brigada 19 infanterie moto independentă (Vladikavkaz, Osetia de Nord) a desfăşurat exerciţii tactice la nivel batalion, în zona muntoasă din Caucazul de Nord. Faza activă a exerciţiului, incluzând trageri de luptă, a avut loc în poligonul Tarskoie. La exerciţiu au participat peste 1.200 de militari şi cca. 200 de unităţi de tehnică militară.

• În perioada 6-10 iulie, Divizia 150 infanterie moto a desfăşurat exerciţii tactice de nivel batalion, în poligonul Kadamovski, din Regiunea Rostov.

• În perioada 9-10 iulie, Baza 4 militară rusă (staţionată în Osetia de Sud) a desfăşurat un exerciţiu tactic comun cu forţele din autoproclamata Republică Osetia de Sud.

La exerciţiul desfăşurat în poligonul Dzartsemi au participat peste 3.500 de militari şi cca. 800 de unităţi de tehnică militară (inclusiv elicoptere de atac Mi-28N ”Night Hunter” şi elicoptere de transport şi asalt Mi-8AMTSh).

• Pe 10 iulie, în Crimeea s-a desfăşurat un exerciţiu de realimentare în aer, la care au participat avioane de vânătoare Su-30SM (NATO: ”Flanker-H”), bombardiere de front Su-24 (NATO: ”Fencer”) şi avioane cisternă Il-78 (NATO: ”Midas”).   

 

Arme, tehnologii şi proceduri militare noi

Radar nou la Sevastopol, din 2024. Potrivit unei declaraţii (3 iulie, pentru ziarul Armatei ruse, ”Krasnaia Zvezda”) a comandantului Trupelor Aerospaţiale ruse, general-colonel Serghei Surovikin, un radar de avertizare timpurie va fi operaţionalizat la Sevastopol, cel mai târziu în anul 2024.

Surovikin a amintit de relevanţa pe care o are direcţia strategică Sud-Vest şi a precizat că  radarul va lucra în gama de unde metrice.

Prima corvetă înzestrată cu complexul antiaerian ”Panţîr”. Într-un interviu acordat ”Krasnaia Zvezda”, pe 6 iulie, comandantul Forţelor Navale ruse, amiralul  Nikolai Evmenov, a declarat că prima corvetă pe care a fost instalat complexul antiaerian mixt ”Panţîr” a intrat în faza testelor de stat.

Oficialul rus a precizat că este vorba de nava mică purtătoare de rachete (corvetă, în accepţiunea NATO) ”Odinţovo”, din clasa ”Karakurt” (Proiect 22800). Versiunea navală a cunoscutului sistem antiaerian mixt (artilerie şi rachete) este denumită ”Panţîr-M”. Foarte probabil, din cele cinci nave din această clasă planificate pentru FRMN, cel puţin trei vor dispune de noul sistem de apărare aeriană apropiată.

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Din punct de vedere militar, situaţia din estul Ucrainei va rămâne în continuare neschimbată.

• Situaţia din nordul Siriei se va menţine volatilă.

• Activităţile militare din RM Sud se vor situa în continuare la un nivel ridicat, atât pe fondul prezenţei navelor NATO în Marea Neagră, cât şi pentru a menţine forţele ruse  la o capacitate operaţională ridicată, în situaţia în care conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan va lua amploare.