26 aprilie 2019

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (09-23 APRILIE 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN), pe fondul desfăşurării exerciţiului NATO ”Sea Shield-2019” şi a reacţiei de răspuns a Moscovei ● Forţele ruse au fost menţinute în alertă în Regiunea Militară Sud şi au desfăşurat acţiuni care s-au situat la limita prudenţei, pentru a nu fi catalogate drept provocări ● Pe 12 aprilie, bombardiere strategice ruse Tu-160 ”Blackjack” au zburat deasupra Mării Negre într-un mesaj ”show of force” ● Turcia a anunţat că s-ar putea reorienta spre achiziţionarea de aeronave ruseşti de ultimă generaţie Su-57, în condiţiile în care SUA au pus sub semnul întrebării participarea Turciei la programul ”Joint Strike Fighter” F-35 ● În replică, SUA au oferit Turciei o ofertă mai avantajoasă de achiziţionare de sisteme de apărare aeriană Patriot, în contrapartidă la S-400 ruseşti.

Sursă foto: Mediafax

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaya Zvezda / Steaua Roşie, s-a înregistrat o creştere a activităţilor de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO în zonele de frontieră cu Rusia. În perioada 6-12 aprilie 2019, s-au înregistrat 27 de zboruri, iar în perioada 13-19 aprilie 2019 au fost raportate 22 de zboruri.

Aceste zboruri sunt repartizate în mod egal între regiunile de nord (Marea Baltică) şi de sud (Marea Neagră). În zona Mării Negre, zborurile se efectuează de regulă de la Baza Aeriană Sigonella (Italia), cu aeronave ale SUA: P-8A Poseidon (aeronave multirol, cu misiuni de patrulare maritimă, luptă antisubmarin şi luptă împotriva navelor de suprafaţă); EP-3E Orion (aeronave SIGINT); RC-135V Rivet Joint (SIGINT); aeronave de cercetare fără pilot RQ-4B-30 Global Hawk.

Zborurile se desfăşoară în estul Ucrainei, zonele de coastă ale Peninsulei Crimeea şi în estul Mării Negre.

Prezenţă navală

Pe 14 aprilie 2019, distrugătorul american USS Ross (DDG-71) a intrat în Marea Neagră.

Nava va efectua o serie de vizite în porturile aliate (România, Bulgaria, Turcia) şi ale statelor partenere (Georgia, Ucraina) şi va desfăşura exerciţii PASSEX cu acestea. USS Ross este monitorizat permanent de două nave ruseşti, nava de patrulare Vasily Bykov şi nava de cercetare electronică Ivan Khurs.

Pe 21 aprilie 2019, nava multirol britanică HMS Echo (număr de bordaj H87) a intrat în Marea Neagră.

Nava este destinată în special studiilor hidrografice / oceanografice, culegând date batimetrice şi de mediu, în sprijinul acţiunilor submarinelor sau / şi navelor de desant maritim. Nava poate folosi echipamentele de la bord şi pentru a sprijini acţiunile de deminare executate de dragoarele de mine. HMS Echo are la bord doar armament pentru autoapărare. Din acest considerent, nava nu va fi monitorizată, probabil, de forţele navale ruseşti.

Exerciţii comune

Exerciţiul NATO ”SEA SHIELD 2019”

În perioada 8-12 aprilie a avut loc faza activă a exerciţiului (antrenament pe mare), iar pe 13 aprilie 2019 exerciţiul s-a încheiat. La exerciţiul găzduit de România a participat Gruparea Navală Permanentă a NATO din regiunea de sud (Standing NATO Maritime Group-2 / SNMG-2), alături de alte 14 nave de luptă şi auxiliare din cadrul Forţelor Navale române. Exerciţiul a fost sprijinit de Forţele Aeriene române şi asigurat de unităţi de cercetare radioelectronică, cercetare hidrografică, apărare cibernetică, precum şi de Garda de Coastă.

Reacţia rusă la exerciţiu. Exerciţiul a generat o mobilizare fără precedent a forţelor ruse din RM Sud. Pe lângă supravegherea directă a grupării navale NATO cu nava de cercetare electronică Ivan Khurs şi nava de patrulare Vasily Bykov, RM Sud a alertat o mare parte din unităţi, în special cele ale FRMN şi ale Forţelor Aeriene, şi a desfăşurat o multitudine de exerciţii, cu caracter ofensiv şi defensiv, vizând în mod clar navele NATO:

• 10 aprilie 2019: exerciţiu aerian de atac al unei grupări navale convenţionale a adversarului, cu adversar marcat de două nave ruseşti, cu participarea a peste 20 de aeronave (Su-27SM; Su-34; Su-24; Su-25SM);

• 11 aprilie 2019: peste 10 nave ale FRMN (nenominalizate) au ieşit din Sevastopol şi Novorossiysk pentru desfăşurarea de exerciţii în poligoane maritime din Marea Neagră. Ulterior, alte patru nave mici de luptă (corveta Suzdalets, vedetele purtătoare de rachete Shuya şi R-60 şi o vedetă antidiversiune clasa Gracionok) au ieşit pe mare pentru exerciţii;

• tot pe 11 aprilie 2019 s-au desfăşurat lansări electronice de rachete cu complexele antiaeriene S-400 Triumf şi sistemele de rachete de coastă Bal şi Bastion. La rândul lor, fregata Amiral Grigorovici şi submarinul Rostov pe Don au simulat lansări electronice de rachete cu sistemul Kalibr, vizând nave de suprafaţă ale adversarului.

Această mobilizare de forţe, fără precedent pe timpul desfăşurării exerciţiilor NATO din trecut, a vrut să descurajeze din faşă o eventuală acţiune aliată în zona strâmtorii Kerci. Este posibil ca, pe fondul declaraţiilor belicoase ale unor oficiali occidentali, ruşii să fi luat foarte serios în calcul probabilitatea unor astfel de manevre din partea SNMG-2.

Situaţia din Strâmtoarea Kerci

Pe 21 aprilie 2019, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că invită Germania şi Franţa să evalueze la faţa locului situaţia traficului maritim din Strâmtoarea Kerci. Totodată, oficialul rus şi-a exprimat convingerea că NATO nu va răspunde afirmativ la cererile repetate ale ucrainenilor de a trimite nave militare în zonă.

Continuă eforturile diplomatice de deblocare a diferendului legat de Strâmtoarea Kerci. În luna decembrie 2018, Germania propusese constituirea unei misiuni permanente de  monitorizare, cu participarea inclusiv a părţii ucrainene, lucru cu care Rusia nu a fost de acord. Ulterior, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO (3-4 aprilie 2019, Washington D.C.),  s-a discutat despre posibilitatea trimiterii de nave militare NATO în zonă, pentru a asigura trecerea navelor ucrainene prin Strâmtoarea Kerci în Marea Azov. Asupra acestui aspect nu a existat acord, fiind puţin probabil ca NATO să provoace Rusia de o asemenea manieră în Marea Azov.

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

•     Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au crescut în intensitate, în replică la prezenţa navală NATO în regiune; 

•     ”Expresul sirian” a continuat transporturile aeriene de personal, tehnică şi materiale cu destinaţia Siria. Rusia şi-a anunţat intenţia de a-şi prelungi prezenţa în Siria cu încă cinci decenii;

•     A doua jumătate a lunii aprilie este marcată de verificări de control ale tuturor unităţilor militare din RM Sud, la sfârşitul perioadei de instrucţie de iarnă.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată. Un nou acord de încetare a focului a fost propus de partea ucraineană, cu ocazia sărbătorilor pascale, dar acesta a fost imediat încălcat de către ambele părţi. Acestea continuă să se repoziţioneze în aşa-zisele zonele gri (neocupate) de-a lungul liniei de demarcaţie, manevre care generează, de regulă, reacţii în forţă din partea opozantului.

• OSCE continuă să observe prezenţa armamentului greu (în special tancuri T-72, obuziere şi tunuri autopropulsate şi tractate cal. 122 şi 152 mm) în zone interzise prin acordurile de la Minsk. Totodată, acţiunile monitorilor OSCE sunt îngreunate permanent de către separatişti. Pe 18 aprilie, o altă aeronavă fără pilot (Unmanned Aerial Vehicle / UAV) s-a prăbuşit în regiunea Doneţk, din cauza unor acţiuni de bruiaj a căror provenienţă nu a putut fi stabilită cu exactitate.

• Pe 10 aprilie 2019, o nouă tranşă de echipamente militare livrate de SUA părţii ucrainene (cca 175 de tone, incluzând 35 de vehicule multirol HMMWV) a sosit în portul Odessa.

Siria

Misiuni de transport.

În perioada 9-23 aprilie 2019, aviaţia de transport rusă a continuat să efectueze transporturi aeriene către Siria. Potrivit ministerului rus al apărării, au fost livrate 15,1 tone de alimente şi medicamente, destinate în special sirienilor aflaţi în taberele de refugiaţi. Nu au fost înregistrate transporturi maritime către Siria, aspect determinat, probabil, şi de prezenţa forţelor navale NATO în Marea Neagră.

Federaţia Rusă va concesiona portul sirian Tartus pe 49 de ani.

Pe 20 aprilie 2019, în urma unei întâlniri cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat că o comisie interguvernamentală siriană şi-a dat acordul pentru concesionarea portului sirian Tartus către Federaţia Rusă, pe o perioadă de 49 de ani.

Rusia dispunea la Tartus de o facilitate logistică pentru forţele navale încă din perioada sovietică (punct de asigurare tehnico-materială). Rusia preia acum întregul port şi pretinde că acest lucru va aduce beneficii economice părţii siriene. Acest lucru este neclar, detaliile financiare ale acordului nefiind, deocamdată, date publicităţii. Oricum, problema financiară trece în plan secund pentru Moscova, permanentizarea şi extinderea prezenţei în estul Mediteranei prevalând.

Noi informaţii privind prezenţa Iskander-M în Siria. Pe 18 aprilie 2019, site-ul uawire.org a preluat imagini furnizate de compania israeliană ImageSat Intl, datate 17 aprilie 2019, prezentând un complex de rachete operativ-tactice Iskander-M (codificare NATO: SS-26 Stone) în baza aeriană rusească Hmeimim din Siria.

Utilizarea complexului 9K720 Iskander-M în Siria a fost confirmată în decembrie 2018 de vicepremierul rus, Yury Borisov, dar declaraţia acestuia putea fi parte a războiului informaţional rus. Modul de utilizare a unui astfel de sistem împotriva grupărilor anti-Assad este discutabil, Iskander-M pretându-se la ţinte cu potenţial de luptă ridicat (High-Value Target / HVT). Totuşi, datorită preciziei ridicate la ţintă (5-7 metri), poate fi folosit şi împotriva unor obiective punctuale. Este posibil ca sistemul să fi fost dislocat într-adevăr în Siria, în scopul testării în condiţii reale de luptă.

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au continuat activităţile din planul anual de pregătire pentru luptă, fiind planificate exerciţii navale, misiuni de zbor, lansări de rachete şi trageri de artilerie în mai multe raioane maritime din Marea Neagră, Marea Azov şi Marea Caspică, acestea fiind notificate conform prevederilor internaţionale prin sistemele NOTAM (Notice to Airmen) şi NTM (Notice to Mariners):

• pe 8 aprilie 2019: forţele FRMN au fost alertate - pe fondul desfăşurării exerciţiului NATO ”Sea Shield-2019” - şi au început etapa a doua a verificării de control la sfârşitul etapei de instrucţie de iarnă, urmând să rămână în alertă cel puţin până la terminarea exerciţiului. Principalele activităţi ale FRMN din perioada 8-13 aprilie au avut loc ca răspuns la exerciţiul NATO ”Sea Shield-2019” şi au fost prezentate anterior;

• pe 16 aprilie, FRMN a desfăşurat un exerciţiu complex cu participarea a 5 nave de suprafaţă: două fregate, Pitlivyi şi Smetlivyi; două vedete purtătoare de rachete, Ivanovets şi R-60, precum şi o navă purtătoare de rachete, Mirazh. Gruparea de nave a fost sprijinită de aeronave ale Aviaţiei Navale şi Forţelor Aeriene şi de complexe de rachete de coastă. Obiectivul exerciţiului a urmărit descoperirea şi angajarea unei grupări de nave de luptă a adversarului convenţional;

• pe 18 aprilie 2019, nava de desant Tsezar Kunikov a antrenat faza de ambarcare a tehnicii şi personalului unor subunităţi de infanterie marină, urmând ca în perioada următoare să execute un exerciţiu de debarcare în poligoane de pe coastele Peninsulei Crimeea;

• pe 22 aprilie 2019, submarinul Rostov pe Don (B-237) a executat un exerciţiu de luptă antisubmarin în cooperare cu aeronave ale Aviaţiei Navale (un avion Be-12 şi două elicoptere Ka-27M).

Alte activităţi de pregătire

Exerciţii tactice

•     Pe 22 aprilie 2019, Baza Militară 7 (Gudauta, Abhazia) a început un exerciţiu complex, de comandament şi stat major cu trupe în teren, urmat de trageri de luptă la nivel de subunitate. Exerciţiul, la care participă aproximativ 3000 de militari şi 400 de unităţi de tehnică militară va fi sprijinit şi de aeronave din Armata 4 Forţe Aeriene şi Apărare Antiaeriană şi nave din FRMN.

Baza Militară 7 se subordonează Armatei 49 arme întrunite. Gudauta este un oraş mic (cca 8.500 de locuitori) şi staţiune la malul Mării Negre, iar poligoanele în care se desfăşoară exerciţiul sunt situate în zona de coastă. Forţele aeriene şi navale prezente la exerciţiu vor desfăşura, probabil, un exerciţiu de luptă antisubmarin şi vor sprijini acţiunile terestre.

Verificarea de control la sfârşitul perioadei de instrucţie de iarnă

În perioada 15-26 aprilie 2019, în RM Sud se desfăşoară etapa a doua a activităţilor de verificare corespunzătoare sfârşitului perioadei de instrucţie de iarnă, cu participarea a peste 100 de unităţi şi unităţi militare. Mai jos sunt principalele activităţi de control evidenţiate în presa militară rusă (pentru FRMN activităţile au debutat cu o săptămână mai devreme, pentru a se suprapune cu exerciţiul NATO ”Sea Shield 2019”):

• 16 aprilie 2019: control la Brigada 12 Rachete (Iskander-M)/Armata 58 arme întrunite;

• 17 aprilie 2019: controale la Regimentul 559 Aviaţie de Bombardament şi Regimentul 11 Aviaţie Mixtă;

• 17 aprilie 2019: control la Divizia 42 Infanterie Moto. Verificarea practică a constat în executarea unui exerciţiu tactic cu dublă partidă, la nivel de regiment şi a fost supervizată chiar de comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov;

• 19 aprilie 2019: control la Brigada 20 Infanterie Moto / Armata 8 arme întrunite. În cadrul verificării, subunităţile de rachete şi artilerie antieriană din cadrul brigăzii au executat un exerciţiu de luptă în poligonul Kapustin Yar, cu întrebuinţarea complexelor de rachete antiaeriene Strela-10 şi complexelor de rachete şi artilerie antiaeriană Tunguska-M.

Evoluţii în reorganizarea forţelor

Înfiinţarea Regiunii Militare Flota de Nord. Potrivit cotidianului rus Izvestia, Comandamentul Strategic Întrunit Flota de Nord va primi, până la sfârşitul acestui an, statutul de regiune militară.

La începutul anului s-a discutat de o reformă în domeniul organizatoric şi s-a crezut că se va reveni la cele 6 regiuni militare existente înainte de anul 2010, lucru care, se pare, nu mai este de actualitate. Este interesant că şi cele 4 regiuni militare din prezent (Vest, Centru, Sud şi Est) dispun de câte un comandament strategic întrunit (CSI), iar diviziunea responsabilităţilor între RM şi CSI nu este suficient cunoscută. În cazul Flotei de Nord, drumul parcurs a fost exact invers. În anul 2014 s-a înfiinţat comandamentul, prin desprinderea Flotei de Nord şi a unor unităţi terestre şi aeriene din RM Vest, iar acum se înfiinţează regiunea militară. Acest demers reliefează accentul pe care conducerea politico-militară rusă îl pune pe regiunea arctică, zonă bogată în resurse şi care va fi din ce în ce mai disputată în deceniile următoare.

Înfiinţarea a trei batalioane de tancuri în cadrul Trupelor de Desant Aerian. Ministerul rus al apărării a anunţat că s-a finalizat constituirea a trei batalioane de tancuri, în cadrul diviziilor de desant-asalt din Pskov şi Novorossiysk şi a brigăzii de desant-asalt din Kamyshin.

Intrarea în organica Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiysk a unui batalion de tancuri fusese anunţată de ministerul rus al apărării încă din 11 martie 2019. Acum s-a clarificat şi locul celorlalte două batalioane de tancuri (Divizia 76 Desant-Asalt Pskov şi Brigada 56 Desant-Asalt Kamyshin). Reamintim că înfiinţarea a trei batalioane de tancuri fusese anunţată în august 2018 de către comandantul Trupelor de Desant Aerian, generalul-colonel Andrei Serdiukov. Faptul că două dintre cele trei unităţi de desant care au primit tancuri sunt din RM Sud nu este o surpriză. Direcţia strategică Vest, de exemplu, beneficiază de o acoperire mult mai bună cu unităţi de blindate, după reînfiinţarea în anul 2014, a Armatei 1 Tancuri, dislocată în Regiunea Moscova.

Arme şi tehnologii militare noi

Proiect de construire a submarinelor nucleare Borei-K, purtătoare de rachete de croazieră. Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, Rusia intenţionează să dezvolte un nou proiect de submarin nuclear, Borei-K. Modelul ar urma să aibă la bază submarinul nuclear din clasa Borei dar, spre deosebire de acesta, va avea la bord rachete de croazieră şi nu rachete balistice.

Primul submarin din această nouă clasă ar urma să fie livrat ministerului rus al apărării după anul 2027. Dacă submarinele cu rachete balistice nucleare au, în primul rând, scopul de descurajare, submarinele cu rachete de croazieră, cu încărcătură convenţională, ar putea constitui un multiplicator de forţă şi ar oferi posibilitatea sprijinului operaţiilor terestre exepediţionare ruseşti. În prezent, Federaţia Rusă dispune de submarine purtătoare de rachete de croazieră (clasele Antey şi Iasen), dar acestea sunt mai mici în comparaţie cu cele din clasa Borei, transportând mai puţine rachete. Este interesant că ruşii urmează exemplul SUA, care, în anul 2007, au convertit patru submarine balistice din clasa Ohio în submarine purtătoare de rachete de croazieră Tomahawk.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

•              În estul Ucrainei confruntările vor continua de-a lungul liniei de separaţie. După învestirea în funcţie, noul preşedinte va face, probabil, demersuri pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, în încercarea deblocării conflictul îngheţat.

•              Dacă acordul de concesionare a portului Tartus va intra în vigoare săptămâna viitoare, este de aşteptat o creştere a volumului transporturilor navale şi aeriene dinspre Rusia spre Siria.

Activitatea militară în RM SUD va scădea în intensitate, după încheierea activităţilor de control.