MAS Raport SpecialRegiunea extinsă a Mării Negre

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (08 - 21 APRILIE 2020)

Marian Dobranici

● Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre. Activităţile militare ruse din Regiunea Militară Sud au continuat să se menţină la un nivel scăzut ● Forţele armate ruse sunt implicate în efortul naţional de combatere a pandemiei de SARS-Cov-2, construind mai multe spitale de campanie în mai toate regiunile Federaţiei Ruse şi contribuind cu peste 2.000 de medici militari, în special în spitalele din Moscova ● Tehnica militară cu care RM Sud trebuia să participe la parada tradiţională de Ziua Victoriei (9 mai) a fost mutată din poligoanele de instrucţie în depozite, evenimentul fiind amânat pentru o dată neprecizată. Pare totuşi greu de crezut că Vladimir Putin va renunţa definitiv la organizarea evenimentului, indiferent de evoluţia situaţiei sanitare în Moscova ● Situaţia din Ucraina se menţine stabilă, un schimb limitat de prizonieri trecând aproape neobservat. În Siria, acordul de încetare a focului în nord-vestul ţării continuă să fie respectat, în linii mari. În acelaşi timp, regimul Al-Assad începe să se confrunte cu probleme în alte regiuni, care păreau să fi intrat sub controlul deplin al autorităţilor de la Damasc. Au fost semnalate incidente în spaţiul aerian internaţional, între forţele aeriene ruse dislocate în Siria şi platformele aeriene de cercetare maritimă ale Flotei a 6-a americane, care execută misiuni de observare de rutină în zonă. Ca de obicei în astfel de situaţii, ruşii acţionează neprofesionist.

Sursă foto: Hepta

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, în perioada de referinţă au fost semnalate 33 de zboruri de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO, în zonele de frontieră cu Rusia (24 cu aeronave cu echipaj uman, nouă cu aeronave fără pilot / UAV).

 

Prezenţă navală

În perioada 13 - 20 aprilie 2020, distrugătorul american ”USS Porter” (DDG-78), din cadrul Flotei a 6-a americane, s-a aflat în Marea Neagră. Nava a desfăşurat operaţii de securitate maritimă şi a executat exerciţii în comun (pe 13 aprilie) cu fregata Regina Maria (F222, Forţele Navale Române).

Este pentru a doua oară, în acest an, când o navă de luptă americană conduce operaţii în Marea Neagră (după ”USS Ross” / DDG-71 în luna ianuarie). USS Porter face parte din Task Force 65, grupare de patru distrugătoare, staţionată în portul spaniol Rota. Este un distrugător modern, din clasa ”Arleigh Burke”, înzestrat cu sistemul Aegis, compatibil cu Aegis Ashore BMD de la Deveselu. FRMN a desfăşurat un exerciţiu naval de răspuns şi a monitorizat cu forţe şi mijloace importante nava americană. 

 

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate. Au continuat activităţile de control, specifice sfârşitului perioadei de instrucţie de iarnă.
  • În estul Ucrainei, situaţia de securitate s-a menţinut pe aceleaşi coordonate.   
  • În nord-vestul Siriei situaţia s-a menţinut relativ stabilă, dar forţele aflate în conflict par să desfăşoare pregătiri pentru reluarea ostilităţilor. În acelaşi timp, situaţia generală de securitate, la nivelul întregii ţări, s-a deteriorat, fiind înregistrate incidente de securitate în provinciile în care guvernul părea să deţină controlul.

 

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

● În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului, soldate cu morţi şi răniţi, în special de partea forţelor guvernamentale ucrainene. Separatiştii au continuat să folosească pandemia de SARS-Cov-2  ca pretext pentru a limita accesul observatorilor OSCE în anumite zone. Totodată, pe fondul oarecum firesc al deturnării parţiale a atenţiei de la problemele de securitate, separatiştii continuă să îşi întărească poziţiile, fiind observate noi mişcări de armament greu spre linia de demarcaţie, inclusiv din categoriile interzise prin Acordurile de la Minsk.

● Pe 16 aprilie 2020 a avut loc un nou schimb de prizonieri, Guvernul primind 20 de persoane,  iar separatiştii 16.

Separatiştii tind să elibereze în special civili, dintre cei 20 de ucraineni eliberaţi doar trei făcând parte, înainte de detenţie, din forţele de securitate (doi militari şi un poliţist).

 

Siria

● Situaţia de securitate din nord - vestul Siriei s-a menţinut tensionată. Pe 20 aprilie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat guvernul sirian de violarea acordului de încetare a focului în provincia Idlib şi a ameninţat cu represalii, în situaţia în care astfel de incidente se vor repeta.

În acelaşi timp, au apărut incidente de securitate în provinciile din sud-vest (Daraa şi Quneitra), unde guvernul părea să deţină controlul ferm. La agravarea situaţiei generale de securitate au contribuit şi atacurile aeriene conduse de avioanele israeliene asupra poziţiilor deţinute de militanţi Hezbollah, sprijiniţi de iranieni, în centrul Siriei, în regiunea Palmira.

● Forţele ruse au continuat transporturile de personal şi tehnică militară, pe cale maritimă, spre Tartus, în operaţiunea denumită generic ”Expresul sirian”. Pe 10 aprilie, nava de desant ”Saratov” a fost observată tranzitând Strâmtoarea Bosfor, la bord fiind vizibile tancuri şi transportoare blindate.

● Au continuat misiunile de patrulare desfăşurate în comun de militarii turci şi ruşi, de-a lungul autostrăzii M4 care leagă Latakia de Alep (în perioada de referinţă au fost executate trei astfel de misiuni, pe 8, 15 şi 21 aprilie).

● Forţele militare ruse au testat în Siria, în condiţii de luptă, tancul T-14 ”Armata”, faptul fiind recunoscut oficial de către ministrul rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov, într-un interviu acordat canalului de televiziune Rossia-1.

● Avioanele de vânătoare ruseşti Su-35 de la Baza aeriană Hmeymim (Latakia) au fost implicate în două incidente aeriene în această perioadă (pe 15 şi pe 19 aprilie), de fiecare dată interceptând în mod neprofesionist, provocator, aeronavele de patrulare maritimă americane P-8A Poseidon (ale Flotei a 6-a americane), aflate în spaţiul aerian neutru deasupra Mării Mediterane.

 

Acţiuni în cadrul grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).

● Pe 9 aprilie 2020, fregatele ”Amiral Makarov” şi ”Amiral Essen” au fost observate în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, în tranzit spre nord, îndreptându-se spre portul de bază, Sevastopol.

Dacă fregata ”Amiral Essen” era în misiune în Marea Mediterană încă din luna decembrie 2019, cea de-a doua fregată, ”Amiral Makarov” se alăturase GNORM în luna februarie a acestui an, plecarea sa după numai două luni fiind un fapt neobişnuit. După aceste mutări, GNORM dispune doar de fregata ”Amiral Grigorovici”, ca navă mare de luptă de suprafaţă.

● Pe 20 aprilie 2020, nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuyevo” a plecat din portul Sevastopol, fiind planificat să se alăture GNORM în seara zilei de 21 aprilie.

”Orekhovo-Zuyevo” este a şaptea navă din clasa ”Buyan-M” (Proiect 21631) şi are la bord sistemul Kalibr-NK, cu care poate lansa rachete anti-navă şi de croazieră.

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

În perioada de referinţă, activităţile Flotei Ruse a Mării Negre (FRMN) s-au situat în continuare la un nivel scăzut. 

● Pe 11 aprilie, s-a desfăşurat un exerciţiu antisubmarin, în care elicoptere Ka-27PL au avut misiunea de a descoperi un submarin al adversarului, rolul acestuia fiind jucat de submarinul diesel-electric ”Kolpino” (clasa Varshavyanka, Proiect 636.3).

Kamov Ka-27 PL (NATO: Helix-A) este un elicopter destinat luptei antisubmarin. Dispune de sonar, sonde acustice, radar, precum şi de torpile  APR-2E sau bombe anti-submarin S3V.

● Pe 13 aprilie, nava mică antisubmarin ”Muromeţ” a desfăşurat un exerciţiu naval, într-un poligon naval din apropiere de Crimeea, în care a simulat lupta cu o navă de suprafaţă a adversarului şi a executat trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

”Muromeţ” este o navă mică antisubmarin, din clasa ”Grisha III”, pe care NATO o clasifică drept corvetă. A fost construită în 1983 şi este utilizată îndeosebi în zonele costiere, având un deplasament şi o autonomie limitate. Principalul armament îl constituie două lansatoare de rachete antisubmarin RBU-6000 (2 lansatoare, 96 de rachete), două tuburi lanstorpile calibru 533 de milimetri şi 12 încărcături explozive de adâncime.

● Pe 16 aprilie 2020 s-a desfăşurat un exerciţiu aeronaval, în care submarinul ”Kolpino”, sprijinit de bombardiere de front Su-24M (NATO: Fencer-D) şi de drone de cercetare, a simulat un atac asupra unei grupări de nave de luptă de suprafaţă ale inamicului.

Exerciţiul s-a desfăşurat în contextul prezenţei în Marea Neagră a distrugătorului american ”USS Porter”. Rolul inamicului a fost jucat de fregata ”Amiral Essen” şi de nava purtătoare de rachete ”Orekhovo-Zuyevo”.

                                                                                            

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în RM Sud

În această perioadă au continuat activităţile de verificare, corespunzătoare sfârşitului etapei de instrucţie de iarnă. Cele mai multe dintre subunităţi au fost dislocate în poligoanele din Regiunea Militară (RM) Sud, unde s-au desfăşurat - şi vor continua pe tot parcursul lunii aprilie - activităţi cu caracter preponderent practic.

● Unităţile de artilerie (aruncătoare) din cadrul Armatei 49 arme întrunite s-au aflat în poligonul Kobu-Bashi, din Karachay-Cherkesia, unde au executat un complex de exerciţii, inclusiv trageri de luptă.

● Unităţile de artilerie din cadrul Bazei militare 102 (Gyumri, Armenia) au desfăşurat activităţi practice de verificare în poligonul Alagyaz. Au fost planificate 10 exerciţii tactice, cu peste 30 de misiuni de foc, fiind implicate peste 200 de sisteme de artilerie diverse şi drone folosite pentru descoperirea şi identificarea ţintelor şi corectarea focului de artilerie.

● Brigada 810 infanterie marină a desfăşurat activităţi de paraşutare în Republica Daghestan, la care au participat paraşutiştii din batalionul de desant-asalt şi din batalionul de cercetare. Activităţile continuă până la sfârşitul lunii aprilie, fiind planificat un număr total de 1500 de paraşutări din elicoptere de transport Mi-8 (NATO: ”Hip”).

 

Activităţi militare semnificative ale forţelor altor regiuni militare desfăşurate temporar în RM Sud

• Pe 13 aprilie, un regiment de rachete şi artilerie antiaeriană din cadrul Regiunii Militare Vest a executat trageri de luptă, cu complexul de rachete antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-400 ”Triumf” (NATO: SA-21 ”Growler”), în poligonul Ashuluk, din Regiunea Astrahan.

• Pe 16 aprilie, un regiment de rachete şi artilerie antiaeriană din cadrul Flotei de Nord a executat trageri de luptă, cu complexul de rachete antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-300 (NATO: SA-10 ”Grumble”), în poligonul Ashuluk, din Regiunea Astrahan. 

Este o practică obişnuită ca subunităţi de rachete şi artilerie antiaeriană din alte regiuni militare să se antreneze în poligonul Ashuluk. Poligonul aparţine Forţelor Aeriene, dar este folosit de toate categoriile de forţe, atât pentru exerciţii diverse, inclusiv cele de mare amploare (operativ-strategice), cât şi pentru testarea sistemelor noi de armament, în special rachete. În cadrul Comandamentului Strategic Întrunit ”Nord” (cel de care aparţine Flota de Nord) există mai multe regimente care au în dotare sistemul S-300. Este posibil ca regimentul aflat în poligon să fie cel creat recent, în august 2018, în localitatea Tiksi, Republica Sakha, pe ţărmul Mării Laptev, în zona arctică.

 

Arme şi tehnologii militare noi

Primele tancuri modernizate T-90M ”Proryv” au fost livrate Ministerului rus al Apărării.  Potrivit biroului de presă al Regiunii Militare Vest, primele tancuri T-90 M ”Proryv” au ajuns la Armata 1 Tancuri la începutul lunii aprilie 2020. Informaţia  a fost confirmată chiar de către comandantul Armatei, generalul-locotenent Serghei Kisel.

Armata 1 Tancuri este singura mare unitate de acest tip din Forţele Armate ruse şi este în subordinea RM Vest. A fost reînfiinţată în anul 2014, cu scopul evident de a acţiona pe direcţia strategică Vest şi de a constitui o rezervă operativă de blindate, pentru intervenţia rapidă pe celelalte direcţii. Tancul T-90M ”Proryv” a primit un tun nou (2А82-1М, acelaşi ca pe tancul T-14 ”Armata”), un motor mai puternic, sistemul de protecţie activă ”Afganit” şi acelaşi tip de blindaj reactiv, ”Relikt”, care este montat pe T-14. Ministerul rus al Apărării a semnat trei contracte, în perioada 2017-2019, pentru un număr total de 160 de tancuri.

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Nu sunt de aşteptat evoluţii semnificative, în plan militar, în estul Ucrainei, eforturile autorităţilor de la Kiev rămânând concentrate şi în această perioadă pe combaterea pandemiei.

• Situaţia din nord-vestul Siriei va rămâne, probabil, volatilă, fiind de ajuns chiar şi un incident nesemnificativ pentru a servi ca pretext pentru reluarea ostilităţilor. Este de aşteptat ca eforturile guvernamentale să fie divizate, în cazul în care situaţia de securitate din provinciile din sud-vest scapă de sub control. Într-o astfel de situaţie, regimul Al-Assad va fi, probabil, mulţumit cu status quo-ul în raport cu forţele turce şi militanţii susţinuţi de către acestea.

• Activităţile militare din RM SUD se vor menţine la un nivel scăzut.