14 februarie 2019

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (04-10 FEBRUARIE 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării s-au situat la un nivel normal pentru contextul geopolitic actual şi pentru etapa în care se află forţele militare ruse în ceea ce priveşte procesul de pregătire pentru luptă.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

În estul Ucrainei situaţia s-a menţionat tensionată, elementele din teren ale OSCE raportând mai multe violări ale acordului de încetare a focului în raport cu perioada anterioară, îndeosebi în regiunea Doneţk.

Numărul de incidente - constând în proporţie de cca 80% din lovituri de artilerie şi explozii ale căror cauze nu au putut fi determinate de monitorii OSCE - a variat între 40 (Lugansk, 06 februarie) şi 260 (Doneţk, 07 februarie).

Federaţia Rusă a continuat să furnizeze armament şi tehnică de luptă separatiştilor din Doneţk şi Lugansk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a livrat separatiştilor, în luna ianuarie 2019, o cantitate importantă de obuziere de 122mm D-30 şi de transportoare blindate BTR-80 (sursa:www.unian.info).

Federaţia Rusă continuă să menţină un număr apreciabil de grupări tactice de luptă de nivel batalion (BTG – Battalion Tactical Group), atât în interiorul regiunilor Doneţk şi Lugansk, cât şi pe teritoriul rus, în proximitatea frontierei cu Ucraina.

Surse ucrainene apreciază numărul BTG ruse din apropierea frontierei la cel puţin 28. Cifra este, foarte probabil, exagerată, autorităţile ucrainene luând invariabil în calcul şi forţele ruse din garnizoanele de dislocare la pace.

Autoproclamata Republică Transnistreană

Pe 04 februarie, subunităţi din cadrul Grupului operativ de trupe ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au desfăşurat o serie de activităţi pregătitoare, în vederea desfăşurării la mijlocul lunii februarie a exerciţiilor cu trageri de luptă cu grupa.

Siria

Pe 06 februarie 2019 navele ruse de desant Cezar Kunikov şi Azov (Brigada 197 nave de desant/Divizia 30 nave de suprafaţă/Flota rusă a Mării Negre) au fost observate ca fiind în tranzit prin Strâmtoarea Bosfor, spre sud, cu destinaţia probabilă portul sirian Tartus.

Este neobişnuit ca două nave de desant ruse să execute marşul împreună, de regulă o navă de desant deplasându-se singură sau într-o formaţie cu o navă de sprijin logistic sau un remorcher. Prezenţa a două nave de acelaşi tip ar putea sugera efectuarea unui transport important de trupe şi materiale spre sau dinspre Siria.

Pe 07 februarie 2019 cargoul Dviniţa-50/Flota rusă a Mării Negre a fost observat în tranzit prin Str. Bosfor, spre nord, cu destinaţia Novorosiisk.

În perioada 05-08 februarie 2019 aviaţia de transport a executat un număr de 7 misiuni de transport catre Siria, cu aeronave IL-76 MD, Tu-154B-2 şi An-124 Ruslan, cu decolare de pe aeroporturile Cikalovski şi Jukovski şi aterizare la Latakia.

Date despre exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse

Forţele ruse au continuat activităţile din planul anual de pregătire pentru luptă, cele mai semnificative fiind:
• 04-10 februarie: lansări de rachete şi trageri de artilerie în 6 raioane din Marea Neagră (în proximitatea Pen. Crimeea) şi 1 raion din Marea Azov;
• 04 februarie: o aeronavă Tu-154M a efectuat un zbor între Soci şi Simferopol/Pen. Crimeea;
• 06 februarie: exerciţiu tactic cu întrebuinţarea grupurilor aeromobile executat de subunităţi din cadrul Brigăzii 136 infanterie moto/Armata 58 arme întrunite, în poligonul Dalniy din Republica Daghestan;
• 08 februarie 2019: control desfăşurat de Statul Major al Regiunii Militare Sud la Brigada 67 Rachete Antiaeriene/Armata 58 Arme Întrunite (Vladikavkaz);
Activitatea presupune alertarea subunităţilor precizate de comisie, dislocarea în teren şi executarea de exerciţii tactice de specialitate. Conform serviciului de presă al RM Sud, cca 1000 de militari şi 150 de unitaţi de tehnică militară sunt angrenate în activitate.
• 08 februarie: exerciţiu tactic pregătitor executat de un divizion de rachete antiaeriene S-400 dislocat în Crimeea;
• 08 februarie: activităţi de verificare a operativităţii fregatei Amiral Essen (Divizia 30 Nave de Suprafaţă / Flota Mării Negre);
Activitatea este în desfăşurare la Sevastopol, sub conducerea comandantului Flotei Mării Negre, viceamiral Aleksandr Moiseev. Fregata (Proiect 11356) urmează să iasă pe mare, pentru a simula o misiune de luptă.
• 09 februarie:exerciţiu de descoperire a elementelor diversioniste, executat de Detaşamentul 102/Brigada 68 Nave Pază Raion Maritim (Sevastopol).

Evoluţii în reorganizarea forţelor

Ministerul rus al Apărării intenţionează să reorganizeze regiunile militare (sursa: https://bmpd.livejournal.com/2019/02/05/).
Trei dintre cele patru regiuni militare care există în prezent urmează să fie reorganizate. Regiunea Militară Centru şi Regiunea Militară Est vor pierde teritoriul dintre Omsk si Irkutsk, care va deveni o regiune militară nouă, cu denumirea vehiculată de Regiunea Militară Siberia. Regiunea Militară Vest ar urma să se divizeze între Regiunea Militară Moscova şi Regiunea Militară Leningrad. Regiunea Militară Sud nu ar suferi modificări. Procesul ar urma să se încheie la sfârşitul anului 2020.

Două divizii de infanterie moto vor fi înfiinţate în Regiunea Militară Sud, în cadrul Armatei 58 arme întrunite. Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, până la sfârşitul acestui an vor fi constituite două divizii de infanterie moto prin reorganizarea a două brigăzi de infanterie moto. Brigada 19 infanterie moto (Vladikavkaz) se va transforma în Divizia 19 infanterie moto, iar Brigada 136 Infanterie Moto (Buinaksk) se va transforma în Divizia 136 infanterie moto.

Continuă procesul de reformă la nivel organizatoric a forţelor armate ruse. După ce în urmă cu un deceniu armatele fuseseră reorganizate pe brigăzi, renunţându-se în forţele terestre la eşalonul divizie, se revine la structura armatei pe divizii. Astfel, Armata 58 arme întrunite ar putea dispune la sfârşitul lui 2019 de un total de patru divizii de infanterie moto, cele două noi înfiinţate adăugându-se celor deja existente - Divizia 42 infanterie moto şi Divizia 150 infanterie moto.

Arme şi tehnologii militare noi

Specialiştii ruşi continuă eforturile pentru realizarea unui sistem de lansare terestru pentru rachetele de croazieră maritime Kalibr. Experţii militari ruşi apreciază că acest lucru este posibil prin modificări ale complexului terestru Iskander-M (varianta dezvoltată pentru lansarea rachetelor 9M729).

Realizarea unei instalaţii terestre pentru lansarea rachetelor Kalibr ar constitui un multiplicator de forţă pentru Federaţia Rusă. Anterior, pe baza unei alte versiuni a complexului Iskander (9K720) a fost dezvoltată racheta Kh-47M2 Kinzhal (var. Kinjal, nume de codificare NATO "Dagger") care presupune utilizarea aeronavelor Tu-22 M3 şi MiG-31 pentru lansarea de rachete din stratosferă, ceea ce sporeşte considerabil bătaia şi permite Federaţiei Ruse să lovească ţinte din adâncimea dispozitivului strategic al NATO.

Federaţia Rusă a efectuat un nou test cu drona subacvatică ”Poseidon” (sursa: TASS).

Însuşi preşedintele Vladimir Putin a făcut referire la acest sistem în martie 2018. ”Poseidon” (codificare NATO: Kanyon) este un vehicul subacvatic fără pilot, cu propulsie nucleară şi care poate transporta la ţintă atât încărcături convenţionale, cât şi focoase nucleare. Sistemul a fost dezvoltat pentru atacuri împotriva infrastructurii portuare şi a altor obiective militare şi economice din zonele de litoral. Potrivit TASS, testul a reprezentat un real succes, drona deplasându-se pe o distanţă apreciabilă cu o viteză mai mare de 200 km/h. Într-o primă fază, Federaţia Rusă şi-a propus dezvoltarea de 32 de sisteme Poseidon, care să fie instalate pe submarine din Flota de Nord şi Flota din Pacific.

Aeronava A-100 (var. Beriev A-100) a efectuat, pe 09 februarie 2019, noi teste de zbor (sursa: Ministerul rus al Apărării).

Aeronava de tip AWACS (Airborne Warning and Control System) este dezvoltată pe baza avionului militar de transport Il-76MD-90A şi urmează să înlocuiască mai vechile aeronave A-50 şi A-50U din cadrul Forţelor Aerocosmice ale Federaţiei Ruse. Radarul Vega Premier AESA permite descoperirea ţintelor aeriene la peste 600 de kilometri şi a ţintelor maritime la peste 400 de kilometri.

Potenţiale evoluţii în perioada următoare:

• Federaţia Rusă va continua războiul hibrid din estul Ucrainei, acţionând în continuarea pentru sprijinirea forţelor separatiste şi menţinând prezenţa de forţe proprii (de nivel batalion) pe teritoriul celor două republici şi în proximitatea frontierei. Sunt aşteptate noi încălcări ale acordurilor de încetare a focului.
• Flota rusă de la Marea Neagră va continua activităţile de proiecţie a forţei şi de sprijin în sprijinul forţelor ruse din Siria.
• Vor continua activităţile de instrucţie ale forţelor navale, Flota rusă de la Marea Neagră notificând, pentru săptămâna 11-17 februarie, 11 raioane în Marea Neagră (în proximitatea Pen. Crimeea) şi 1 raion în Marea Azov, preponderent pentru exerciţii navale, lansări de rachete şi trageri de artilerie.
• Sunt aşteptate în continuare controale la unităţile militare ruse din Regiunea Extinsă a Mării Negre, acestea fiind parte a unui proces ambiţios al conducerii Regiunii Militare Sud, care şi-a propus ca în 2019 să execute cca  100 de astfel de activităţi la unităţile militare din subordine.