MAS Raport SpecialRegiunea extinsă a Mării Negre

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Federaţia Rusă – Jurnal militar la flancul de est al NATO (03 - 16 IUNIE 2020)

Marian Dobranici

• Situaţia de securitate s-a menţinut tensionată în Regiunea Extinsă a Mării Negre • Rusia a atacat România pe tema noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării (2020-2024), document în care acţiunile Moscovei sunt apreciate, pe bună dreptate, ca principalele ameninţări la adresa securităţii • Activităţile militare din Regiunea Militară Sud au scăzut brusc în intensitate, după un început spectaculos al perioadei de instrucţie de vară • Atenţia Moscovei a fost concentrată în Marea Baltică, unde NATO a organizat ”BALTOPS 2020”, cel mai mare exerciţiu maritim pe care îl desfăşoară anual • Au continuat pregătirile pentru parada militară din 24 iunie 2020 • În estul Ucrainei, situaţia militară se menţine neschimbată • În nord-vestul Siriei, acordul de încetare a focului a fost încălcat, forţele aeriene ruseşti reluând raidurile aeriene vizând opozanţii regimului Assad. Situaţia militară trece însă în plan secund, în condiţiile în care Siria se află în pragul unui colaps economic, agravat şi de impunerea de noi sancţiuni de către SUA, prin Caesar Act.

Sursă foto: Profi Media

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Zboruri de cercetare

Potrivit ziarului oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, în perioada de referinţă au fost semnalate 36 de zboruri de cercetare desfăşurate de forţele aeriene ale NATO, în zonele de frontieră cu Rusia (32 cu aeronave cu echipaj uman, patru cu aeronave fără pilot/UAV). În patru situaţii forţele aeriene ruse au fost alertate.

 

Exerciţii

În perioada 7-16 iunie, NATO a desfăşurat exerciţiul BALTOPS-2020, în Marea Baltică. Exerciţiul a fost condus, în premieră, de STRIKFORNATO (Naval Striking and Support Forces NATO, cu comandamentul la Lisabona, Portugalia) şi a beneficiat de participarea a peste 3.000 de militari, 28 de nave şi cca. 30 de aeronave din 19 state NATO şi partenere.

BALTOPS, un exerciţiu NATO de tip întrunit (joint), centrat pe componenta maritimă, a ajuns la cea de-a 49-a ediţie. Pe fondul pandemiei, exerciţiul din acest an s-a desfăşurat exclusiv pe mare, nefiind exersată participarea altor categorii de forţe. Federaţia Rusă a acordat o importanţă deosebită monitorizării acestui exerciţiu, Flota rusă din Marea Baltică fiind menţinută în stare de alertă în acest scop.

 

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • Activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au scăzut în intensitate, atât pe fondul pandemiei, cât şi în contextul multiplelor activităţi administrative pe care le implică organizarea paradelor din 24 iunie.
  • În estul Ucrainei, situaţia de securitate nu s-a modificat. Schimbarea comandantului Forţelor Navale ucrainene ar putea da un impuls procesului de reformă a acestei categorii de forţe.  
  • În nord-vestul Siriei, acordul de încetare a focului a fost încălcat, forţele ruse reluând raidurile aeriene.

 

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

• În estul Ucrainei, situaţia s-a menţionat tensionată, fiind raportate noi situaţii de încălcare a acordului de încetare a focului. Totodată au continuat redislocările de armament interzis prin Acordurile de la Minsk şi au fost raportate noi situaţii în care mijloace grele de transport au venit din Rusia, au trecut frontiera, ocolind punctele oficiale de control. Acest lucru a fost confirmat şi de unele rapoarte ale OSCE, care au analizat imaginile şi filmele provenind de la propriile aeronave fără pilot. Multe dintre camioanele observate sunt utilizate, foarte probabil, pentru contrabandă cu diverse  produse. Este rezonabil să apreciem că ruşii profită de aceste transporturi pentru a introduce în Donbas şi noi sisteme de armament destinate separatiştilor.

• Forţele guvernamentale ucrainene par să recurgă la tactici noi, specifice războiului informaţional, folosind, de exemplu, drone, pentru a împrăştia afişe, cu mesaje pro-ucrainene, în zonele din Donbas. În acelaşi timp, a fost anunţată constituirea unor comitete cetăţeneşti - cum ar fi ”Committee for Donbas Liberation”, care au împânzit cu afişe, la rândul lor, principalele localităţi din Donbas.

În aparenţă rezultatul iniţiativei unor cetăţeni care s-ar opune autorităţilor separatiste şi ar dori revenirea la starea constituţională de dinainte de 2014, ele ar putea fi, mai degrabă, o operaţiune orchestrată de către serviciile de informaţii ucrainene. În condiţiile în care războiul de uzură de-a lungul liniei de contact nu are cum să ducă la progrese, o eventuală deteriorare a situaţiei interne din Donbas şi apariţia de sciziuni poate pregăti terenul pentru acţiuni viitoare, acoperite sau directe, ale forţelor de securitate ucrainene.

• Pe 11 iunie 2020, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a demis din funcţia de comandant al Forţelor Navale pe amiralul Ihor Voronchenko, în locul acestuia fiind numit primul său locţiitor, contraamiralul Oleksii Neizhpapa.

Mutarea nu este surprinzătoare, în condiţiile în care Voronchenko se afla de patru ani în funcţie. Probabil se urmăreşte şi impulsionarea procesului de reformă a Forţelor Navale ucrainene, apreciată de cabinetul de la Kiev ca un factor important în contracararea acţiunilor agresive ale FRMN (Flotei Ruse a Mării Negre). Neizhpapa este un ofiţer de marină experimentat, trecut pe la comanda navelor şi fost comandant de unităţi de nave de suprafaţă.

 

Siria

• Acordul de încetare a focului a fost încălcat în nordul Siriei. Pe 2 iunie, Forţele Democrate Siriene (SDF, o grupare a cărei principală componentă militară este formată din kurzi) s-au infiltrat în oraşul Tal Abyad, acţiunile lor vizând poziţii ale militanţilor susţinuţi de Ankara şi provocând victime în rândurile acestora. Ca răspuns, pe 8 şi 12 iunie, artileria turcă a bombardat poziţiile insurgenţilor de la vest de Tal Abyad. Tot pe 8 iunie, aeronave ruseşti au atacat poziţii ale insurgenţilor (gruparea Hay'et Tahrir al-Sham), prima operaţiune de acest tip din Idlib după semnarea acordului de încetare a focului în martie 2020.

• Au continuat misiunile de patrulare desfăşurate în comun de către militarii turci şi ruşi, în provincia Idlib, de-a lungul autostrăzii M4.

Pe 10 iunie, cea de-a 16-a operaţiune de acest tip a atins localitatea Jennakra, aflată la 40 de kilometri de punctul iniţial. Continuă, astfel, extinderea graduală a zonei de operaţii. În acelaşi timp, acest lucru duce la creşterea nivelului de risc la adresa forţelor ruse, acestea fiind expuse unor posibile atacuri ale forţelor opozante regimului Assad. Pe 16 iunie, un transportor blindat BTR-82A a fost avariat, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. După un astfel de incident, este de aşteptat ca activităţile forţelor aeriene ruse, menite să pregătească terenul pentru o desfăşurarea sigură a misiunilor de patrulare, să crească în intensitate.

• Rusia a livrat Siriei aeronave MiG-29. Pe 3 iunie, Ambasada Rusiei din Siria a confirmat (într-o postare pe Twitter) livrarea către Siria a celei de-a doua tranşe de avioane de vânătoare MiG-29 (NATO: “Fulcrum”).

Transferul aeronavelor ruseşti către Forţele Aeriene siriene fusese anunţat, ”pe surse”, încă din 30 mai, de către mai multe agenţii de ştiri siriene. După modelul sovietic, Rusia continuă să folosească instrumentul militar pentru a-şi extinde influenţa şi a-şi permanentiza prezenţa în regiune.

 

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse din cadrul FRMN

După un început fulminant de lună, în care aproape toată flota a fost scoasă pe mare pentru exerciţii, activităţile FRMN au scăzut brusc în intensitate. Majoritatea navelor a revenit în porturi, pregătindu-se pentru paradele navale, ce vor avea loc pe 24 iunie, la Sevastopol şi Novorossiyssk. 

• Pe 4 iunie s-a desfăşurat un exerciţiu de verificare a sistemului de apărare aeriană a Peninsulei Crimeea.

La exerciţiu au participat unităţile înzestrate cu sisteme cu bătaie lungă S-400 ”Triumf” (NATO: SA-21 ”Growler) şi complexe mixte de artilerie şi rachete, destinate apărării apropiate, Panţir (NATO: SA-22 ”Greyhound”). Rolul inamicului aerian a fost jucat de 10 avioane (Su-24, Su-27, Su-30SM) şi elicoptere (Ka-27 şi Mi-8).

• Pe 4 iunie, subunităţile de tancuri din cadrul Corpului de armată al FRMN au desfăşurat exerciţii tactice, incluzând trageri de luptă, în mai multe poligoane din Crimeea.

• Pe 5 iunie, o grupare navală anti-submarin, formată din corvetele ”Kasimov”, ”Muromeţ” şi ”Yeisk”, a desfăşurat un exerciţiu de apărare aeriană a grupării, în timpul tranzitului către portul de bazare.

Rolul inamicului aerian a fost jucat de două avioane de vânătoare Su-30SM (NATO: Flanker-H), din cadrul Aviaţiei Navale a FRMN. Cele trei nave sunt mai vechi, armamentul antiaerian constând în rachete Osa sau Igla şi tunuri de calibru 76 mm.

• Pe 8 iunie, s-au desfăşurat exerciţii de apărare aeriană a navelor dislocate în porturile Sevastopol şi Novorossiyssk.

La exerciţii au participat cca. douăzeci de nave de luptă de suprafaţă, rolul inamicului aerian fiind jucat de aeronave din cadrul Armatei 4 forţe aeriene şi de apărare antiaeriană.

 

Activităţi militare semnificative ale celorlalte forţe dislocate în Regiunea Militară Sud

Şi activităţile celorlalte categorii de forţe din Regiunea Militară (RM) Sud s-au situat la un nivel scăzut, fiind observat un singur eveniment reprezentativ.

• În perioada 10-12 iunie, Brigada 12 Rachete (Mozdok) a desfăşurat instrucţie cu complexele  operativ-tactice de rachete Iskander-M, în cadrul unui exerciţiu tactic, desfăşurat într-un poligon din Ţinutul Stavropol.

La exerciţiu au participat cca. 500 de militari şi 100 de unităţi de tehnică militară. Brigada se subordonează Armatei 58 (cu comandamentul la Vladikavkaz, Osetia de Nord).

 

Arme, tehnologii şi proceduri militare noi

Submarinul ”Cneaz Vladimir” a intrat în serviciul de luptă. Pe 12 iunie, Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a anunţat intrarea oficială în serviciul de luptă a submarinului strategic cu propulsie nucleară ”Cneaz Vladimir”, momentul fiind marcat printr-o ceremonie condusă de comandantul Forţelor Navale ruse, amiralul Nikolai Evmenov.

Submarinul va face parte din Divizia 31 submarine a Flotei de Nord. Submarinul nuclear ”Cneaz Vladimir” este primul din clasa ”Borei-A”, o serie de şapte submarine planificate a fi construite până în anul 2027. Poate transporta 16 rachete nucleare intercontinentale ”Bulava” şi dispune de instalaţii lans-torpile de calibru 533 mm.

Noi contracte pentru complexe antiaeriene cu bătaie lungă. Potrivit unui comunicat din 9 iunie al biroului de presă al companiei Almaz-Antey, Ministerul rus al Apărării a încheiat noi contracte pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană cu bătaie lungă, S-400 ”Triumf” şi S-350 ”Vitiaz”.

Almaz-Antey, compania producătoare, se angajează să livreze, până la sfârşitul anului 2023, trei regimente de S-400 (fiecare cu cel puţin 48 de instalaţii de lansare) şi patru seturi de S-350 (cu câte trei instalaţii de lansare). Cele două tipuri de sisteme vor rămâne o lungă perioadă în uz, fiind un complement redutabil pentru S-500 ”Prometei”, cel mai modern sistem de apărare antiaeriană de producţie internă, căruia ruşii îi pregătesc intrarea în serviciu în următorii ani.

 

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

• Din punct de vedere militar, situaţia din estul Ucrainei va rămâne neschimbată.

• Situaţia din nordul Siriei va rămâne, în continuare, volatilă. Evenimentele militare ar putea trece în plan secund. După intrarea în vigoare a sancţiunilor impuse de SUA, regimul Assad se confruntă cu ameninţarea protestelor sociale pe scară largă, la nivelul întregii ţări. Nu este exclus ca regimul să ia în considerare unele concesii la presiunile Washingtonului. În acest context, pentru a păstra un oarecare control al situaţiei din Siria, Kremlinul ar putea lua în calcul şi alte instrumente, pe lângă cele militare.

• Activităţile militare din RM SUD se vor situa, probabil, la un nivel scăzut, accentul fiind pus pe organizarea, în cele mai bune condiţii, a paradei militare din 24 iunie.