21 decembrie 2020

FEDERAŢIA RUSĂ - JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (01-15 decembrie 2020)

Sorin Butiri

Anul de instrucţie a început ”în forţă” în Regiunea Militară Sud • Antrenament al Forţelor Nucleare Strategice • Demonstraţie de forţă aero-navală în Marea Neagră • Circulaţie ”bară la bară” a navelor ruseşti prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele • Complexul NITKA de la Saki va fi modernizat • Prezenţa aero-navală a NATO în acvatoriul Mării Negre şi la graniţa cu Rusia s-a situat la un nivel ridicat

Sursă foto: Profimedia
• Anul de instrucţie a început ”în forţă” în Regiunea Militară (RM) Sud

Peste 10.000 de militari din compunerea marilor unităţi şi unităţi mecanizate, infanterie marină şi tancuri au efectuat marşuri în poligoanele de arme întrunite, unde au început instrucţia de bază – soldat, echipaj. Pentru desfăşurarea instrucţiei în condiţii optime, în principalele poligoane din RM Sud au fost instalate tabere de campanie.

Conform aceleiaşi surse, în această toamnă au fost încorporaţi peste 24.000 de tineri, ceea ce reprezintă 95% din totalul necesar pentru completarea efectivelor. Pe 6 decembrie, tinerii care s-au prezentat sub arme au depus jurământul militar.

Începând cu anul 2019, instrucţia din RM Sud se desfăşoară în sistem modular. În timp ce o treime din efective se află în poligoane, celelalte două treimi desfăşoară activităţi de pregătire teoretică şi practică (inclusiv pe simulatoare) în bazele de dislocare permanentă. Rotaţia subunităţilor din poligoanele de pregătire în bazele de dislocare permanentă se face periodic, după aproximativ 10 zile.

Cea mai importantă activitate de pregătire pentru luptă în anul de instrucţie 2020-2021 este exerciţiul de comandament şi stat major, planificat pentru octombrie 2021, şi în care vor fi angrenate toate comandamentele, marile unităţi şi unităţi din RM Sud.

• Antrenament al Forţelor Nucleare Strategice ruse (FNSR)

Pe 9 decembrie, în Federaţia Rusă a fost executat un antrenament de conducere a FNSR, sub comanda preşedintelui Vladimir Putin. Televiziunea rusă de stat a distribuit înregistrări ale ministerului apărării cu mai multe lansări de rachete balistice intercontinentale şi rachete de croazieră din dotarea Trupelor de Rachete cu Destinaţie Strategică (RVSN), a aviaţiei cu rază lungă de acţiune şi a Flotei de Nord. Preşedintele Putin ar fi participat la exerciţiu dând ordinele de tragere şi introducând codurile de lansare.

Potrivit unui sondaj de opinie, realizat în Rusia, majoritatea ruşilor (53%) consideră că ameninţarea războiului nuclear este „reală”, principala ameninţare fiind reprezentată de SUA. 63% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 46 şi 60 de ani împărtăşesc această opinie. În opinia a 37% dintre ruşi, ameninţarea nucleară este generată în principal de SUA. Alţi 3% consideră că o astfel de ameninţare vine din partea NATO, iar 2% au numit Marea Britanie drept principala sursă a unei astfel de ameninţări.

Forţele Nucleare Strategice desfăşoară, la sfârşitul perioadei de instrucţie de vară (de regulă în octombrie), un exerciţiu de comandament şi stat major. Denumirile de cod ale acestor exerciţii anuale nu au fost dezvăluite, cu excepţia anului 2019, când au purtat denumirea de ”Grom-2019”.  La aceste exerciţii sunt incluşi şi factorii de decizie politici şi politico-militari, care iau decizii în funcţie de scenariul exerciţiului şi de evoluţia situaţiei politico-militare imaginate.

Exerciţiul din acest an, pe care toată lumea îl aştepta în octombrie, a fost anulat şi înlocuit cu un antrenament. Antrenamentele au o amploare mult mai redusă, se desfăşoară de regulă în primăvară, au un impact media mai mic, iar numărul de rachete lansate este şi el redus. În plus, pe timpul antrenamentelor de comandament şi stat major nu sunt ”jucate” toate componentele FNSR şi toate structurile de sprijin. În acelaşi timp, activităţile se desfăşoară mai mult pe planşetele de lucru, decât în teren.

Această schimbare a creat loc pentru speculaţii în rândul jurnaliştilor. Potrivit acestora, înlocuirea exerciţiului cu un antrenament a fost cauzată de problema tranziţiei de la Casa Albă şi de dorinţa Kremlinului de a nu provoca tensiuni suplimentare. Cu toate acestea, estimăm că, mult mai probabil, suspendarea exerciţiului şi desfăşurarea unui antrenament  au fost cauzate de evoluţia coronavirusului din Rusia şi de situaţia economică asociată acestei pandemii.

• Demonstraţie de forţă aero-navală în Marea Neagră

Pe timpul unei întâlniri (2 decembrie) cu miniştrii de externe ai Ucrainei şi Georgiei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că „Moscova încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi Georgiei, prin creşterea prezenţei sale militare în Crimeea şi Marea Neagră”. În acelaşi timp, el a menţionat că „NATO îşi întăreşte poziţiile în Marea Neagră”, confirmând prezenţa în regiune a navelor şi avioanelor din Statele Unite şi din alte ţări din afara Mării Negre. 

Reacţia Rusiei a fost promptă. Pe 3 decembrie, mai multe nave de luptă şi de sprijin din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) şi din Marea Baltică au ieşit pe mare şi au desfăşurat mai multe exerciţii în cooperare cu aviaţia. În aceeaşi zi, serviciul de presă a RM Sud a informat că navele au desfăşurat antrenamente de tip K1 şi K2.

Antrenamentele de tip K1 şi K2 includ pregătirea navelor pentru luptă şi pentru marş, respectiv desfăşurarea de activităţi individuale pe mare, potrivit destinaţiei.

Considerăm că ieşirea pe mare, concomitentă, a unui număr semnificativ de nave din cele două flote reprezintă o demonstraţie de forţă a Rusiei. Ţinând cont de faptul că anul de instrucţie abia a început, o asemenea desfăşurare de forţe este nefirească.

Pe lângă numărul mare de nave ieşite din porturile de dislocare permanentă, mai atrage atenţia numărul de nave ieşite în larg, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Conform declaraţiilor oficiale ruseşti, cinci dintre navele ieşite în larg, la care se adaugă şi două submarine, pot lansa rachete Kalibr, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cele 15 platforme purtătoare de astfel de rachete aflate în exploatarea FRMN.

 

Operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă

• Marea Mediterană

În prima parte a lunii decembrie a fost observată o activitate intensă a navelor de luptă şi de sprijin din cadrul FRMN pe ruta Marea Neagră – Marea Mediterană (portul Tartus, Siria). Astfel, a avut loc o rotire a navelor din cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM), dar şi activităţi de sprijin logistic al forţelor ruse dislocate în Siria.

Conform unor surse turceşti care monitorizează traficul maritim prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele:

- pe 2 decembrie, dragorul maritim ”Valentin Pikul” şi remorcherul ”Profesor Nikolai Muru” au ieşit din Marea Neagră către Marea Mediterană. Cele două nave se vor alătura GNORM. Aşa cum afirmam într-un articol anterior, pe 30 noiembrie nava mică purtătoare de rachete ”Vişni Volocek” a înlocuit nava mică purtătoare de rachete ”Inguşetia”;

- pe 4 decembrie, nava mare de desant ”Azov” a intrat în Marea Neagră, în timp ce navele mari de desant ”Saratov” şi ”Novocherkassk” au ieşit din Marea Neagră cu destinaţia portul sirian Tartus.

- pe 15 decembrie, cele două nave mari de desant ”Saratov” şi ”Novocherkassk” au revenit în Marea Neagră.

 

Arme, tehnologii şi proceduri militare noi

Complexul NITKA de la Saki va fi modernizat

În primăvara anului 2021 (aprilie-mai), va fi încheiat un contract pentru repararea şi modernizarea complexului de aviaţie, pentru teste şi antrenament (NITKA), din localitatea Saki.

În conformitate cu reglementările existente în armata rusă, înainte de a putea opera de pe portavioane, piloţii de aeronave trebuie să obţină au atestat. Pentru pregătirea şi verificarea acestora pot fi utilizate două complexe NITKA în Saki şi Yeisk.

Complexul NITKA din Saki, care imită puntea portavionului „Amiral Kuzneţov”, funcţionează din 1982.

După destrămarea URSS, complexul a rămas în administrarea forţelor navele ucrainene, fiind închiriat Rusiei pentru pregătirea piloţilor. Ca urmare a divergenţelor apărute între cele două părţi, Rusia a decis să îşi construiască propriul complex NITKA, în localitatea Yeisk din Ţinutul Krasnodar.

Ulterior, după ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, forţele navale ruse dispun de două facilităţi aproape identice. Decizia finală a înclinat către păstrarea ambelor facilităţi şi utilizarea complexului de la Saki pentru instrucţie, iar a celui de la  Yeisk pentru testarea şi dezvoltarea unor noi categorii de tehnică militară.

 

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Prezenţa aero-navală a NATO în acvatoriul Mării Negre s-a situat la un nivel ridicat, prin intrarea în Marea Neagră a distrugătorului american ”Donald Cook” cauzată de exerciţiul naval ruso-egiptean ”Podul Prieteniei 2020”, cât şi de intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului din Nagorno-Karabah.

Prezenţa navală

Pe 2 decembrie, distrugătorul USS Donald Cook (DDG75) a tranzitat Strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi intrat în Marea Mediterană. Pe timpul cât s-a aflat în Marea Neagră, distrugătorul american a desfăşurat operaţiuni pentru asigurarea securităţii maritime, în cooperare cu statele aliate şi partenere NATO din regiune.

Cea mai semnificativă activitate a fost participarea (23 noiembrie) la  un exerciţiu aero-naval, executat în comun cu avioane de vânătoare canadiene  dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS şi un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operaţiuni Aeriene Combinat al NATO.

Prezenţa aeriană

Prezenţa NATO şi SUA în zona Mării Negre s-a menţinut ridicată. Misiunile de tip ISR (intelligence, cercetare şi supraveghere) au avut ca obiectiv activităţile de pregătire pentru luptă desfăşurate de forţele ruseşti din RM Sud şi, în special, în Marea Neagră şi Peninsula Crimeea, precum şi monitorizarea evoluţiei situaţiei în regiunea Nagorno-Karabah şi Donbas. Zborurile s-au desfăşurat astfel:

- pe 5 decembrie, un UAV american de tipul RQ-4B-40 Global Hawk a efectuat un zbor deasupra Mării Negre şi în spaţiul aerian al Georgiei;

- pe 7 decembrie, o aeronavă de cercetare Boeing RC-135W (SUA) şi una franceză C-160G au executat misiuni specifice. Aeronava americană a beneficiat de alimentare în aer de la un avion cisternă KC-135;

- pe 10 decembrie, cercetarea aeriană s-a concentrat pe Peninsula Crimeea. La acţiuni au participat simultan două avioane americane RC-135V şi P-8A, o aeronavă britanică Sentinel R1 şi un avion francez de tipul C-160G;

- pe 11 decembrie, au executat misiuni specifice două avioane de cercetare radioelectronică RC-135U şi RC-135V, aparţinând SUA. Un avion cisternă KC-135 a asigurat realimentarea acestora în aer;

- pe 14 decembrie, două avioane americane de tipul RC-135 au îndeplinit misiuni specifice în spaţiul aerian al Mării Negre şi frontierelor Rusiei;

- pe 15 decembrie, un avion american de cercetare de tipul RC-135V a îndeplinit o misiune de cercetare în proximitatea frontierelor Federaţiei Ruse din estul Mării Negre.