08 august 2020

Facebook închide o reţea de conturi pro-Trump din România

Andreea Soare

Facebook a anunţat, joi, că a închis, recent, o reţea mică de conturi din România care promova campania de realegere a preşedintelui Donald Trump, prin intermediul unor poveşti privind susţinerea acestuia pentru conservatori, americanii de culoare sau creştinii, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Multe dintre cele 35 de conturi de Facebook şi 88 de Instagram pretindeau că sunt indivizi americani, unii dintre aceştia realizând pagini de susţinere pentru Trump. Pe lângă faptul că înşelau oamenii cu privire la locaţia lor, unii dintre deţinătorii acestor pagini aveau mai multe conturi cu nume similare, însă conţinut identic, a mai declarat Facebook, potrivit Reuters.

Şeful politicii de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că încă nu se ştie dacă grupul din România era stimulat de bani, ideologie sau de o directivă a guvernului.

Potrivit unei organizaţii non-profit - Laboratorul de Cercetare Digitală a Consiliului Atlantic – unele dintre aceste pagini distribuiau conţinutul paginilor preşedintelui Trump, în timp ce altele promovau reţeaua organizată QAnon, care este rezultatul mai multor teorii potrivit cărora Trump duce, în secret, un război împotriva unor democraţi puternici, care susţin abuzul asupra copiilor.

 Potrivit unui avertisment al FBI, făcut public anul trecut, QAnon ar putea motiva extremiştii să recurgă la violenţă.

Qanon este o reţea organizată de extremă-dreaptă care promovează teorii ale conspiraţiei, concentrate pe ideea că SUA este controlată de o cabală a traficului de minori şi elite ale democraţilor care vor să îl înlăture pe Trump de la putere.