22 mai 2018

Extremist, acuzat că plănuia un atentat la Euro 2016, condamnat la închisoare în Ucraina

Mircea Olteanu

Francezul Gregoire Moutaux, un presupus activist de extremă-dreapta, a fost condamnat la şase ani de închisoare în Ucraina, fiind găsit de vinovat de posesie ilegală de arme şi pregătirea unui atac terorist pe teritoriul Franţei în timpul Campionatului European de Fotbal din 2016.

Sursă foto: Mediafax

"Instanţa l-a condamnat astăzi (luni, n.red.) pe un cetăţean francez de 27 de ani pentru posesie ilegală de arme, muniţie şi materiale explozive (...) şi pregătirea unui atac terorist pe teritoriul Franţei", a declarat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor ucrainene, informează site-ul postului France 24.

Moutaux a fost reţinut la frontiera Ucrainei cu Polonia în luna mai 2016

Autorităţile ucrainene afirmă că francezul plănuia să comită 15 atentate, vizând moschei şi sinagogi din Franţa. Acesta ar fi sosit în Ucraina în decembrie 2015 şi ar fi achiziţionat arme şi materiale explozive din estul ţării.

Tânărul a fost arestat când încerca să treacă frontiera pentru a ajunge în Polonia.

O reprezentată a autorităţilor ucrainene declara că Moutaux ar fi oferit 16.000 de euro unui militar ucrainean pentru cinci puşti de asalt Kalaşnikov, două lansatoare de grenade, 125 de kilograme de TNT şi 100 de detonatoare electrice. Militarul însă a informat autorităţile.