Expoziţia internaţională pentru echipamente militare - Accent pe nevoile forţelor terestre europene
Monitorul Apărării şi SecurităţiiPe 13 septembrie s-a încheiat ediţia din acest an a expoziţiei internaţionale pentru echipamente destinate structurilor de apărare şi securitate (International Defense and Security Equipment - DSEI). În cadrul expoziţiei de patru zile, din Londra, care are loc o dată la fiecare doi ani, au fost prezentate o multitudine de tehnologii şi inovaţii destinate forţelor armate şi de securitate din întreaga lume. Cu peste 1.500 de expozanţi şi mai mult de 80 de ţări reprezentate, stakeholderii din industria de apărare s-au întâlnit cu reprezentanţii forţelor armate pentru a discuta, a descoperi şi a demonstra capabilităţile noilor echipamente ce vor intra în dotarea forţelor armate în viitorii ani. Ediţia din acest an a demonstrat dezvoltarea şi orientarea rapidă a producătorilor internaţionali către cerinţa interoperabilităţii forţelor terestre ale naţiunilor membre UE.

O privire de ansamblu asupra echipamentelor forţelor terestre
În sfera forţelor terestre au apărut trei direcţii majore de dezvoltare. Prima direcţie a fost reprezentată de UAS (Unmanned Air Systems) sau mai bine spus de aeronavele fără pilot. Cea de a doua direcţie de dezvoltare abordată de producătorii din domeniul industriei de apărare a fost reprezentată de dezvoltarea şi modernizarea platformelor vehiculelor destinate forţelor terestre. În al treilea rând, prin echipamentele expuse, s-a putut observa o orientare către echipamentele de avertizare la nivel individ, care sporesc gradul de conştientizare a pericolelor la nivel tactic.
Integrarea UAS pe platforme mobile şi dezvoltarea echipamentelor anti-dronă
Utilizarea aeronavelor fără pilot într-un mod eficient şi capacitatea forţelor terestre de a combate aceste sisteme ale inamicului fac parte dintr-un concept mai vast de creştere a capabilităţilor forţelor terestre. Această tendinţă a putut fi observată şi la DSEI 2019, fiind prezentate mai multe modele modernizate sau noi.
AeroVironment şi-a expus modelele ”Vapor 35” şi ”Vapor 55” şi a explicat cum pot fi acestea utilizate pentru sprijinul forţelor terestre. Sistemele de aeronave fără pilot pot decola şi ateriza vertical (Vertical Take-off and Landing Unmanned Air System – VTOL-UAS), au senzori ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) şi pot fi adaptate pentru sprijinul logistic, mai precis, pentru aprovizionarea militarilor aflaţi în contact cu inamicul.
Rheinmetall a prezentat la DSEI 2019 vehiculul ”Mission Master”, un 8x8 comandat de la distanţă (Unmanned Ground Vehicle) pe şasiul căruia este montat un sistem de transport şi lansare a patru UAV-uri. Asemănător sistemului de lansare a rachetelor nedirijate, pe autovehicul sunt montate patru tuburi lans-UAV. Sistemul echipat cu UAV permite comandanţilor de la nivel tactic să execute misiuni de culegere şi informaţii şi lovire a ţintelor cu un risc minim pentru personalul din subordine.
Pe măsură ce versatilitatea şi complexitatea sistemelor de aeronave fără pilot continuă să crească, trebuie dezvoltate contramăsuri. La DSEI 2019 au fost prezentate o varietate de opţiuni contra-drone, una din acestea fiind sistemul SkyWall Auto Response Nightfighter. Acesta, prezentat de firmele OpenWorks Engineering şi SteelRock Technologies, este instalat pe un autovehicul şi combină tehnicile de bruiere a frecvenţelor radio cu un sistem de captare bazat pe o plasă pentru a neutraliza dronele inamice care operează în mod autonom sau pilotate de la distanţă. Prezentarea de la DSEI coincide cu anunţul făcut de Elbit Systems conform căruia firma îşi configurează sistemul contra-drone ”ReDrone” pentru instalarea pe vehicule. Comunicatul de presă a firmei Elbit Systems precizează că sistemul contra-drone va oferi „oricărui vehicul un scut de protecţie de 360 de grade împotriva dronelor ostile”.
Un alt sistem contra-drone a fost prezentat la DSEI 2019 de General Robotics. ”Pitbull-3” este un sistem de tipul „ocheşte şi trage”, cu capacităţi de contracarare hard şi soft şi o greutate de 70 kg. Acesta poate fi instalat cu uşurinţă pe vehicule cu echipaj sau comandate de la distanţă.
Pe măsură ce tehnologia contra-dronelor se îmbunătăţeşte, tehnologia de construcţie a dronelor ”prinde viteză”.
Firma ”Drone Evolution” a lansat sistemul său ”SafeFlight” la DSEI. Conform reprezentanţilor firmei, acest tip de dronă nu poate fi afectat de actualele sisteme de combatere a acestor aeronave. ”SafeFlight” dispune de sisteme multiple de navigaţie şi împotriva bruiajului. De asemenea, carcasa de titan protejează aeronava împotriva focului executat cu armament uşor de infanterie şi împotriva laserelor.
Dezvoltarea tehnologică a aeronavelor fără pilot oferă comandanţilor de la nivel tactic un arsenal de capabilităţi de culegere a informaţiilor, de cercetare a terenului şi de atac a obiectivelor cu un pierderi minime în rândul subordonaţilor. În acelaşi timp, această dezvoltare rapidă a tehnologiei aeronavelor fără pilot diversifică, multiplică şi amplifică ameninţările la adresa forţelor terestre, impunând, în acelaşi timp, măsuri sporite de protecţie ale personalului sau contra-drone.
Platforme pentru forţele terestre
Industria de profil a prezentat o gamă largă de platforme, tehnologii, sisteme şi soluţii destinate tehnicii de luptă a forţelor terestre. Astfel, au fost prezentate tancuri, maşini de luptă ale infanteriei, platforme pentru autovehicule cu destinaţii diferite (transport, aprovizionare, cercetare, salvare-evacuare, evacuare tehnică), dar şi armuri pasive sau reactive care corespund ameninţărilor conflictelor actuale şi viitoare.
Fiind una din expoziţiile de top de lume, ediţia din acest an a demonstrat dezvoltarea şi orientarea rapidă a producătorilor internaţionali către cerinţa interoperabilităţii forţelor terestre ale naţiunilor membre UE. Deşi unele dintre propuneri - cum ar fi cea a Rheinmetall BAE Systems Land (Challenger 2 MBT Life Extension Programme) - nu au fost încă puse în aplicare pe deplin, acestea vor contribui în viitorul apropiat la creşterea interoperabilităţii forţelor armate britanice cu cele din alte organizaţii de securitate, cum ar fi NATO. Proiectul de extindere a duratei de utilizare a tancurilor Challenger 2 va permite unificarea muniţiei folosite de aceste tancuri cu cea utilizată de celelalte ţări NATO.
Un exponat care a avut numeroşi vizitatori a fost sistemul de protecţie activă ””Zaslon-L””, produs de firma ucraineană Ukrspecexport, destinat protejării vehiculelor blindate de luptă ale infanteriei. ”Zaslon-L” are o unitate centrală de alimentare, un modul ”anti-ameninţare”, un radar şi modulul de stocare a muniţiei. Conform reprezentanţilor firmei producătoare, ”Zaslon-L poate oferi un nivel ridicat de securitate”.
General Dynamics Land Systems UK (GDLS-UK) a prezentat şi demonstrat capabilităţile familiei Ajax de vehicule blindate şenilate. Astfel a fost prezentat un pod de asalt montat pe platforma Ares, o variantă a platformei Ajax. De asemenea, GDLS-UK a prezentat un punct mobil de comandă şi control (Athena) pe şasiul Ajax.
Compania finlandeză Patria şi-a prezentat vehiculul blindat cu roţi 6x6, echipat cu aruncătorul de grenade de 120 mm, NEMO. Dezvoltarea configuraţiei de bază a transportorului blindat a condus la trecerea cu succes a testelor de traversare a cursurilor de apă (capabilitatea amfibie), în luna august a acestui an.
DSEI 2019 a demonstrat dezvoltarea rapidă a industriei de profil şi a forţelor armate din statele europene. Cu modernizări consistente ale sistemelor deja existente, precum şi cu un catalog pentru platformele şi vehiculele blindate, expoziţia şi-a consolidat statutul de eveniment de top, bazat pe soluţii conform cerinţelor cumpărătorilor, reunind experţi de top din industria de apărare şi reprezentanţi ai armatelor europene.
Echipamentele de cunoaştere a situaţiei tactice la nivel individ
DSEI 2019 a demonstrat interesul din ce în ce mai mare al forţelor armate pentru echipamente destinate informării şi cunoaşterii situaţiei câmpului tactic, la nivel individ. Acest trend este cel mai vizibil în cadrul forţelor armate britanice. În cadrul DSEI a fost prezentat sistemul de cunoaştere a situaţiei tactice (Dismounted Situational Awareness - DSA), rulat printr-un telefon Samsung 7 dispus la pieptul luptătorului şi care permite ”sharuirea” informaţiilor în reţea radio la nivel tactic, prin aplicaţia SSA (Shared Situational Awareness). De asemenea, sistemul permite controlul UAV de tip Black Hornet. Deşi au fost identificate mai multe probleme de funcţionalitate, sistemul se află în prezent în faza de dezvoltare şi optimizare.
Elbit Systems a prezentat patru noi dispozitive de comandă şi control (C2) ca dezvoltări la seria ”Dominator Warrior Combat Suite”. Dispozitivele prezentate au fost: ”SmartEye” - ochelari balistici cu un ecran C2; ochelari de vedere pe timp de noapte cu C2 ”SmartNVG - C2”; ”SmartSight” - un ecran C2 adăugat dispozitivelor de ochire ale armelor şi ”Smart WristView” - un ecran cu informaţii C2 sub forma unui ceas.
Concluzii
Expoziţia Internaţională pentru Echipamente de Apărare şi Securitate oferă la fiecare doi ani o oportunitate de contact cu cele mai recente sisteme şi tehnologii militare pentru armatele statelor europene. Întâlnirea dintre reprezentanţii industriei de profil, specialiştii din domeniu şi reprezentanţii forţelor armate facilitează cooperarea şi colaborarea între actori naţionali şi internaţionali. În acelaşi timp, expoziţia permite înţelegerea mai bună de către producători a trendurilor şi cerinţelor cumpărătorilor.
Ca un eveniment de top, expoziţia este locul ideal pentru lansarea celor mai noi produse din domeniul apărării şi securităţii şi, în acelaşi timp, poate acţiona ca o platformă intermediară pentru accelerarea progresului şi asigurării interoperabilităţii forţelor terestre ale armatelor europene.
