13 ianuarie 2022

Explozie masivă în sudul Libanului, într-un fief al organizaţiei fundamentaliste Hezbollah

Mihai Draghici

O explozie foarte puternică s-a produs, joi dimineaţă, în sudul Libanului, într-o zonă în care sunt depozite de armament ale organizaţiei islamiste şiite Hezbollah, afirmă surse locale citate de cotidianul The Times of Israel şi de postul Al-Arabiya.

Sursă foto: AFP

Cauza exploziei produse în apropierea localităţilor Deir a-Zahrani şi Khomin a-Fuqa nu se cunoaşte şi nu au fost raportate victime. În această zonă din sudul Libanului este activă organizaţia fundamentalistă şiită Hezbollah.

Conform unor surse citate de postul de televiziune Al-Arabiya, deflagraţia s-a produs într-un perimetru în care sunt depozite de armament ale mişcării Hezbollah. Militanţi ai organizaţiei fundamentaliste au blocat accesul în zona exploziei.

În decembrie 2021, 12 persoane au murit în urma unei explozii produse în apropierea taberei de refugiaţi palestinieni Burj al-Shemali, situată în sudul Libanului. Cel mai probabil, atunci a fost vorba de o explozie la un depozit de armament al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Israelul efectuează rar raiduri aeriene în Liban, însă sunt destul de frecvente bombardamentele împotriva Hezbollah în Siria. Mişcarea Hezbollah a trimis militanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul militar cu grupuri insurgente şi teroriste. Israelul acuză mişcarea Hezbollah că a acumulat cantităţi mari de armament în sudul Libanului.