17 septembrie 2019

Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusuri periculoase, inclusiv Ebola, variolă sau ciumă

Mircea Olteanu

O explozie s-a produs la un laborator din regiunea rusă Siberia, unde în era sovietică au fost cercetate arme biologice, aici fiind depozitate în prezent tulpini de virusuri periculoase, inclusiv Ebola, variolă, ciumă ori antrax, informează Forbes.

Sursă foto: Mediafax

 

Autorităţile ruse au confirmat luni că o explozie s-a produs în incinta Centrului de cercetare de Virologie şi Biotehnologie de lângă Novosibirsk, un laborator din era sovietică unde sunt depozitate mostre de virusuri.

Explozia "unui cilindru de gaz" a provocat un incendiu într-o clădire de beton.

Centrul de cercetare, care poartă numele Vector, este unul din doar două locuri din lume unde sunt stocate mostre de variolă, celălalt fiind Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în Atlanta, SUA.

Presa rusă a relatat că echipele de intervenţie au reacţionat cu rapiditate, însă "situaţia a fost rapid actualizată de la o urgenţă ordinară la un incident major".

Autorităţile au transmis că incendiul a fost "eliminat" într-o zonă în care "nu erau depozitate mostre biologice", precizând că "o persoană a fost rănită şi clădirea nu a fost avariată".

Directorul instituţiei a "subliniat că incidentul nu reprezintă o ameninţare biologică ori de altfel la adresa populaţiei", relatează presa rusă.

Mass-media de stat din Rusia a confirmat că laboratorul, care s-a ocupat de "dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola şi hepatită, cât şi pentru studierea epidemiilor şi a chestiunilor generale referitoare la imunologie", a participat la un "program sovietic, actualmente defunct, de cercetare a armelor biologice", iar în incinta instituţiei sunt în continuare depozitate "unele din cele mai periculoase tulpini (virale) - inclusiv variolă, Ebola, antrax şi anumite tipuri de ciumă".

Laboratorul Vector a mai fost în urma cu 15 ani scena unui accident grav, când un cercetător a murit după ce s-a înţepat cu un ac contaminat cu virusul Ebola.

Incidentul de la centrul de cercetare în domeniul virusologiei survine după un accident produs în luna august în regiunea Arhanghelsk în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară.