20 septembrie 2023

Explozie la bordul unei nave de marfă între Sulina şi Canalul Bîstroe. O mină ar fi lovit vasul, conform marinarilor

Florin Jipa

O explozie a avut loc miercuri dimineaţa între Sulina şi Canalul Bîstroe, la aproximativ şapte mile marine est de Sulina, la o navă sub pavilion Togo care transporta ciment. Autorităţile române au evacuat marinarii de pe navă şi urmează să îi aducă în Sulina pentru îngrijiri medicale, anunţă Mediafax.

Sursă foto: Mediafax
Mesajul de urgenţă „MAYDAY” a fost transmis miercuri, la ora 06.50, în CH 16 VHF, de către o nava comercială. Aceasta a informat Garda de Coastă că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanşat o operaţiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.
 
La acţiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă şi o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM.
 
Explozia a avut loc, din primele informaţii, în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo. Marinarii prezenţi pe navă le-au spus autorităţilor române că cel mai probabil a fost lovită o mină şi aceasta a explodat. Toţi membrii de echipaj au fost aduşi în siguranţă în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.
 
Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe. 
 
Autorităţile nu au confirmat până la acest moment dacă nava sub pavilion Togo a lovit o mină marină în timp ce naviga în larg. Cercetările sunt desfăşurate de către Autoritatea Navala Română.