19 mai 2020

Experţii de la Cantacuzino au stabilit tulpina de coronavirus care circulă în România. De tulpinile din ce ţări este mai apropiată

Eugenia Foarfecă

Experţii de la Institutul Cantacuzino din Capitală te anunţă că au publicat analiza genomului virusului SARS COV 2 care circulă în România, adică au aflat informaţia genetică purtată de acest virus.

Sursă foto: Profi Media

Astfel, în Laboratorul de Infecţii Respiratorii Virale al Centrului Naţional de Gripă al Institutului Cantacuzino experţii biologi au aflat, printr-o tehnologie de secvenţiere de ultimă generaţie că tulpina virusului care circulă în România are o identitate de 99.95% cu tulpina de referinţă de la Wuhan, dar este mai apropiată de tulpinile identificate în Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania şi SUA – în proporţie de 99,96 – 99,97%.

“În fazele incipiente ale epidemiei din România, sursa de infecţie a fiecărui caz a fost identificată prin anchete epidemiologice amănunţite, urmate de detecţia şi izolarea/ carantinarea contacţilor. Odată cu răspândirea virusului în populaţia generală, această strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe măsură ce virusul se răspândeşte, apar multiple oportunităţi de selecţie naturală a unor mutaţii care pot avea impact major asupra transmisibilităţii virusului.
Secvenţierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvenţe care agregă împreună în clustere şi corelarea lor cu datele clinice şi epidemiologice”, spune biologul specialist Dr. Mihaela Lazăr, şeful Laboratorului Infecţii Respiratorii Virale.

Specialistul îţi mai spune şi că, pentru a afla profilul viral al virusului, specific României, acest prim studiu va fi completat cu alte analize care vor cuprinde secvenţele virusului izolat din diferite regiuni geografice din ţară, de la pacienţi asimptomatici, dar şi de la cei cu simptome uşoare şi severe.

Secvenţierea genetică este foarte importantă, spun cei care au făcut studiul ştiinţific, pentru că pe viitor pe baza ei poate fi realizat un ghid al tratamentelor pentru afecţiunile date de virus.