18 octombrie 2021

Expert ucrainean: UE nu este pregătită să facă paşi concreţi pentru a combate agresiunea rusă din Europa

Andreea Soare

Expertul ucrainean în securitate, Mihail Samus, susţine, potrivit unei analize recent publicate în New Geopolitics – ca urmare a intervenţiei acestuia la seminarul „New Ambitions for the Eastern Partnership: Post 2021 Summit Priorities for the Eastern Partnership in the Security Domain” – că UE nu este pregătită că facă paşi concreţi pentru a combate agresiunea rusă din Europa (Ucraina, Moldova, Georgia, dominaţia Rusiei din Marea Neagră, dezinformarea, activităţile cibernetice, energia etc.).

Sursă foto: Profimedia

Potrivit expertului, parteneriatul de securitate dintre Ucraina şi UE ar trebui să se bazeze pe proximitatea intereselor UE şi ale Ucrainei şi ambiţiile acestora în sfera securităţii, pe împărtăşirea evaluărilor ameninţărilor de securitate la adresa Europei şi Ucrainei, compatibilitatea valorilor şi pregătirii pentru apărarea acestora şi, nu în ultimul rând, pe pregătirea Ucrainei pentru a deveni un colaborator real la securitatea europeană.

Mihail Samus crede că UE se concentrează în special pe securitatea civilă, în timp ce Ucraina încearcă să obţină sprijin în consolidarea forţelor de apărare (forţe militare convenţionale – aeriene, maritime şi navale). Astfel, deşi Ucraina caută cooperarea practică în domeniul  industriei de apărare, UE nu este pregătită să facă paşi concreţi în acest domeniu, încercând să evite provocarea unei crize în relaţia cu Rusia.

Cu toate că Ucraina înţelege perfect ameninţarea venită din partea Rusiei, UE nu este gata să acţioneze pentru a combate agresiunea rusă în Europa (Ucraina, Moldova, Georgia, dominaţia Rusiei în Marea Neagră, dezinformarea,  activităţile cibernetice, energia etc.), susţine Samus.

Totodată, expertul ucrainean susţine că anumite decizii ale UE, care sunt definite ca realpolitik sau justificate prin interese comerciale, sunt privite de către Ucraina ca o trădare a valorilor europene. Ucrainenii sunt în război şi sunt pregătiţi să lupte împotriva agresiunii ruse nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi pentru a apăra valorile democratice de bază.

Domeniile în care UE şi Ucraina pot coopera, în viziunea lui Samus, sunt: protejarea flancului de est al UE în faţa agresiunilor Rusiei, combaterea propagandei şi dezinformării Rusiei, dislocarea de forţe şi echipamente pentru operaţiunile şi misiunile UE de menţinere a păcii, schimbul de experienţă în domeniul securităţii cibernetice, participarea în activităţi antitero comune, participarea în activităţi comune de combatere a traficului de droguri şi cooperarea în combaterea migraţiei ilegale.

Ucraina este pregătită să fie un partener de securitate pentru UE, însă UE (din cauza perceperii diferite a ameninţării Rusiei) este reticentă în a accepta intenţiile Ucrainei, susţine Samus.

Reformele, atât de necesare integrării Ucrainei în UE, pot fi realizate prin cooperarea cu UE, crede expertul ucrainean.

Potrivit acestuia, Misiunea militară a UE de consiliere şi instruire a Ucrainei (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine/ EUATM) ar putea fi un pas către cooperarea dintre UE şi Ucraina.

La începutul lunii octombrie, mai multe agenţii de presă au transmis că UE ia în considerare stabilirea unei misiuni de instruire şi consiliere a militarilor ucraineni în contextul activităţilor Rusiei din regiune.  Săptămâna trecută, ministrul ucrainean al apărării, Andrii Taran, a declarat că Ministerul Apărării lucrează la implementarea misiunii militare a UE de consiliere şi instruire în Ucraina, care ar putea începe la finalul acestui an.  Potrivit acestuia, este planificată implicarea a 30 de consilieri permanenţi ai UE.