03 septembrie 2024

Expert: Situaţia nu este prea optimistă pentru armata ucraineană în prezent. Au intrat în Kursk, într-o regiune care nu era apărată. Demonstraţia lor de forţe nu a încetinit operaţiunile ruseşti din Doneţk

Andreea Soare

Aflat într-o vizită de studiu în Polonia, la invitaţia Ambasadei Poloniei din Bucureşti, MAS a stat de vorbă cu experţii Centrului pentru Studii Est-Europene, cel mai important think-tank din Polonia, despre situaţia din Ucraina şi operaţiunea ucraineană din Kursk. Potrivit acestora, activităţile de pe câmpul de luptă din Ucraina şi din Rusia nu sunt prea optimiste pentru ucraineni, acum.

Sursă foto: Mediafax

Ucrainenii au lansat operaţiunea din Kursk pe 6 august, fără să anunţe statele partenere, reuşind să ia întreaga comunitate internaţională prin surprindere. Scopul declarat al operaţiunii este crearea unei zone tampon între Rusia şi Ucraina, care să prevină forţele armate ruseşti din a mai ataca regiuni precum Sumîi sau Harkiv, care se află lângă graniţă. De asemenea, recent, preşedintele Zelenski a spus că ofensiva din Kursk – sau, mai degrabă, operaţiunea defensivă, având în vedere că are scopul apărării teritoriului ucrainean – este şi parte a unui plan mai mare, mai precis a unui plan pentru pace, în patru puncte, care a şi fost prezentat, de curând, Statelor Unite ale Americii. Celelalte trei puncte vizează locul strategic al Ucrainei în structura globală de apărare, economia şi forţarea Rusiei de a încheia războiul. Aceste puncte nu au fost detaliate de către liderul ucrainean. 

Cu toate acestea, în momentul lansării acestor atacuri în Kursk, armata ucraineană credea că ruşii vor retrage anumite forţe din Doneţk, mai ales de pe direcţiile Pokrovsk şi Toreţk, pentru a-şi apăra teritoriul, şi că, astfel, vor da ucrainenilor posibilitatea de a împinge armata rusă înapoi din teritoriile capturate din Doneţk. Nu s-a întâmplat aşa ci, din contră, ruşii au continuat să avanseze tot mai rapid pe direcţie Pokrovsk, cu intenţia de a încercui trupele ucrainene de acolo şi de a cuceri oraşul cu acelaşi nume. Ucrainenii s-au retras la scurt timp din sud-estul acestui oraş, din teama de a nu fi încercuiţi.

În acest moment, experţii cred că Ucraina nu câştigă războiul pentru că nici nu este ajutată în acest sens suficient. Când vine vorba despre Kursk, ei spun că ruşii ştiu că operaţiunea ucraineană din teritoriul rusesc este una limitată şi că nu vor putea înainta prea mult, pentru că nu au nici echipamentele necesare, nici forţele. S-a speculat foarte mult cu privire la înaintarea ucrainenilor până la centrala nucleară din Kursk. Mulţi cred că acesta este scopul ucrainenilor, însă polonezii nu sunt de aceeaşi părere, deoarece consideră că nu ar fi posibilă şi nici utilă o astfel de capturare, cum nu este posibilă nici „renunţarea” la ocuparea centralei di Kursk în schimbul retragerii ruşilor de la centrala Zaporojie, din Ucraina, ca parte a unui acord Rusia-Ucraina. 

Cu toate acestea, operaţiunea ucrainenilor are şi avantaje. A arătat Occidentului că „limitele” Rusiei nu sunt atât de stricte, că Putin nu şi-a pregătit ţara pentru un posibil atac din partea altui stat şi că încă există probleme în structurile de comandă ale armatei ruseşti, având în vedere că retragerea din Kursk a ruşilor s-a dovedit a fi destul de haotică.

Soluţia pentru schimbarea perspectivei asupra situaţiei ucrainenilor în acest moment, dintr-una pesimistă într-una optimistă, ar fi livrarea armelor promise Kievului, ridicarea restricţiilor privind utilizarea acestora şi menţinerea şi creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, astfel încât să încetinească producţia rusească de armament.