15 septembrie 2020

Expert militar: TikTok realizează profilul utilizatorului şi are posibilitatea să-l influenţeze

Florin Jipa

Sunt multe dispute referitoare la unele aplicaţii chinezeşti, printre care şi TikTok, despre care se crede că oferă guvernului chinez acces la informaţiile culese de la utilizatori.

Sursă foto: Hepta

Aplicaţia TikTok poate urmări angajaţi ai guvernului sau ai unor companii comerciale şi le poate citi, în secret, informaţiile memorate în clipboard (conţinut aflat temporar în memoria RAM), consideră expertul militar Liviu ioniţă.

Liviu ioniţă precizează că, în comparaţie cu aplicaţii similare, precum facebook, inteligenţa artificială de pe TikTok, proprietate a companiei ByteDance, cu sediul la Beijing, permite oficialilor din China să facă profilul unui utilizator şi apoi să ştie ce îl va motiva, putând, mai apoi, să-l influenţeze.

„Se crede, de pildă, că Beijingul a schimbat algoritmul aplicaţiei TikTok pentru a inflama protestele în jurul lui George Floyd, care au izbucnit în toată ţara în câteva ore,” spune Ioniţă.

Când vine vorba de protestele din Hong Kong, administratorii aplicaţiei au cenzurat toate clipurile, mai spune expertul militar.

„Există îngrijorări reale cu privire la faptul că guvernul chinez îşi exportă cenzura prin platforme precum TikTok, cu riscuri pentru democraţie şi libertatea de exprimare. Şi, nu în ultimul rând, există îngrijorări cu privire la dezinformarea potenţială pe TikTok, dăunătoare procesului democratic,” consideră Liviu ioniţă.

 

TikTok interzis în SUA de Donald Trump

Donald Trump a semnat, la începutul lunii august, un ordin prin care numeşte TikTok o ”ameninţare” la adresa securităţii naţionale, iar la jumătatea lunii septembrie, ByteDance din China a ales un consorţiu condus de Oracle Corp pentru semnarea unui acord legat de preluarea operaţiunilor TikTok din SUA.

Acordul dintre cele două companii nu va fi structurat ca o vânzare propriu zisă, ci mai mult ca o restructurare. Oracle va deveni partenerul strategic al ByteDance şi se va ocupa de datele utilizatorilor TikTok din SUA, relatează Reuters.

ByteDance va avea nevoie pentru ca acordul să se finalizeze de aprobarea guvernelor Statelor Unite şi Chinei. Nu este clar încă dacă preşedintele Trump, care doreşte ca o companie de tehnologie americană să deţină cea mai mare parte din acţiunile TikTok în Statele Unite, va aproba acordul propus.

 

Este TikTok o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA?