20 iunie 2019

Exerciţiul “Swift Response 19”

Andreea Soare

„În perioada 15-18 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” a avut loc partea acţională a exerciţiului “Swift Response 19””, anunţă un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„Operaţia de apărare a Regimentului 2 Cavalerie al SUA (2d CR) a fost susţinută de Brigada 12 Elicoptere de Luptă (12th CAB), care a asigurat aprovizionarea cu echipamente, prin paraşutare, în data de 17 iunie. Ulterior, în noaptea dintre 17 şi 18 iunie, a avut loc un asalt aerian la care au participat şi militari din Batalionul de Paraşutişti din cadrul DSK (Division Schnelle Kräfte), din Germania şi Olanda. Asaltul aerian a avut ca scop cucerirea şi securizarea unui aerodrom şi atacul unui obiectiv izolat”, notează reprezentanţii Forţelor Terestre.

Exerciţiul “Swift Response 19” este conexat exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2019 şi este condus de USAREUR. Sprijinul logistic pentru partenerul american a fost asigurat de Comandamentul 21 de Sprijin Logistic în Teatru (21st TSC), din SUA.

„Principala ţintă de instruire a constituit-o Regimentul 2 Cavalerie al SUA (2d CR) care a trebuit să întârzie şi să blocheze inamicul pe un aliniament, în scenariul operaţiei de apărare. Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” şi militarii din Batalionul OPFOR (Cincu), structurile care au marcat inamicul în cadrul exerciţiului, au setat toate condiţiile de instruire pentru Regimentul 2 Cavalerie al SUA (2d CR) prin executarea unei operaţii ofensive.”

”Exerciţiul are ca principal obiectiv demonstrarea utilizării strategice a Forţei de Reacţie Globale (Global Response Force – GRF) şi de a valida capacitatea Comandamentului European American de a trimite forţe de reacţie rapidă în zonele dorite, prin creşterea interoperabilităţii trupelor aeropurtate ale partenerilor NATO”, se adaugă în comunicat.