22 mai 2019

Exerciţiul NATO "Tiger Meet 2019"

Andreea Soare

Peste 1.500 de militari, 60 de avioane de luptă şi 13 elicoptere îşi exersează abilităţile de zbor la exerciţiul NATO "Tiger Meet 2019", între 13-24 mai, la Baza aeriană franceză din Mont-de-Marsan, anunţă Comandamentul Aerian Aliat, pe baza informaţiilor oferite de Escadronul de Avioane de Vânătoare 3/30 şi Asociaţia NATO Tiger.

Sursă foto: Comandamentul Aerian Aliat

În cadrul Exerciţiului NATO Tiger Meet 2019, vor fi plănuite, pregătite, conduse şi exersate peste 900 de raiduri aeriene. Unităţile militare aviatice internaţionale, care poartă drept logo un tigru, se vor reuni la baza din sudul oraşului Bordeaux pentru a începe exerciţiile tactice aeriene. Avioane de vânătoare şi elicoptere din cadrul unităţilor aliate NATO, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania şi Marea Britanie, Austria (ca naţiune partener) şi un avion NATO AWACS vor zbura în formaţie mixtă, cunoscută şi sub numele de operaţiune aeriană mixtă (COMAOs).

Pe durata dimineţii, 40 de avioane vor decola pentru a simula manevre aeriene împotriva a alte 20 de avioane; acest exerciţiu durează mai mult de două ore şi implică sesiuni de pregătire şi examinare pentru piloţi şi planificatori. După amiază, aşa numitele umbre de vânt vor oferi piloţilor juniori oportunitatea de a se antrena deasupra oceanului, în zona Mont-de-Marsan sau în părţile centrale ale teritoriului Franţei.

Conceptul din spatele exerciţiului NATO Tiger Meet 2019 oferă o ocazie unică de exersare zilnică a interoperabilităţii tututor participanţilor. Subunităţile Tiger coordonează şi zboară împreună pentru a facilita cooperarea în posibile situaţii/ scenarii reale. NATO Tiger Meet pune la dispoziţia echipelor internaţionale aeriene şi de sol atât locaţia, cât şi controalele necesare pentru îmbunătăţirea abilităţilor, tehnicilor, procedurilor şi tacticilor acestora. Este o dovadă a capabilităţilor şi a prieteniei existente între subunităţile Tiger.

NATO Tiger Meet este un eveniment aerian, la nivel tactic, ce datează din 1961. Cadrul necesar evenimentului este oferit de Asociaţia NATO Tiger, iar întâlnirile individuale sunt organizate de subunitatea gazdă- anul acesta Escadronul Forţelor Aeriene franceze din Mont-de-Marsan. Deşi nu are legătură cu niciun sediu al NATO, exerciţiul NATO Tiger Meet oferă un antrenament unic la nivel de escadron, sporind profesionalismul şi abilităţile aeriene pentru forţele aeriene NATO.