06 mai 2019

Exerciţiul NATO de management al crizelor "CMX 2019"

Andreea Soare

Manevrele NATO "CMX 2019" se vor desfăşura în perioada 9-15 mai, fiind cel de-al 22-lea exerciţiu de management al crizelor pe care Alianţa Nord-Atlantică l-a realizat încă din 1992, arată un comunicat de presă al organizaţiei.

Sursă foto: Mediafax

"CMX 2019" este un exerciţiu anual prin care Alianţa exersează şi testează procedurile de consultare şi luare a deciziilor la nivelul politico-militar strategic. Exerciţiul implică participarea personalului militar şi civil din capitalele ţărilor aliate, din Cartierul General şi din comandamentele strategice ale NATO.

La fel ca şi în cazul precedentelor exerciţii de acest tip, "CMX 2019" nu presupune dislocări de forţe.

Exerciţiul se bazează pe un scenariu fictiv, dar apropiat de condiţiile reale, vizând o criză generată de aplicarea articolelor 4 şi 5 ale Tratatului NATO şi concentrarea pe conceptul de apărare colectivă. În acelaşi context, scenariul "CMX 2019" urmăreşte ca Alianţa să fie pregătită să abordeze în mod eficient provocările reprezentate de ameninţările de tip hibrid.

Asemenea procedurilor anterioare ale exerciţiului, din 2016 şi 2017, "CMX 2019" va include participarea Finlandei şi a Suediei la exerciţiu, ca partenere alături de Alianţă. "CMX 2019" va include, de asemennea, schimburi de personal cu Serviciul European de Acţiune Externă, Comisia Europeană şi Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.