10 iunie 2019

Exerciţiul multinaţional „Justice Sword 2019”

Andreea Soare

"Exerciţiul multinaţional Justice Sword 2019, conexat Saber Guardian19, continuă în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă “Smârdan”, arată un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„Aliaţii noştri din Batalionul 1-16 Infanterie al Statelor Unite ale Americii au executat numeroase manevre şi trageri reale cu tehnica din dotare”, continuă comunicatul.

Alături de infanteriştii americani s-au aflat şi avioanele Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, ce sunt desfăşurate în Baza Militară “Mihail Kogălniceanu” pentru a asigura, alături de Forţele Aeriene Române, serviciul de poliţie aeriană.

În zilele următoare vor sosi în centru şi militarii din Republica Moldova care se vor instrui alături de militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată “Valter Mărăcineanu” al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", precum şi alături de cei ai Regimentului 52 Artilerie Mixtă.

Justice Sword este un exerciţiu multinaţional prin care se asigură militarilor din ţările participante oportunitatea de a se antrena în comun, ca o singură unitate, în baza unei multitudini de scenarii construite pentru a sprijini operaţia Atlantic Resolve.

Exerciţiul a debutat în anul 2015, unitatea desemnată pentru participare la acesta fiind Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”.

Operaţia Atlantic Resolve este condusă de US Army Europe şi reprezintă o serie de exerciţii multinaţionale în Europa, destinate să îmbunătăţească interoperabilitatea, să întărească legăturile între aliaţi, să contribuie la stabilitatea regională şi să demonstreze ataşamentul Statelor Unite ale Americii faţă de NATO.

Începând cu luna ianuarie ac., unitatea destinată pentru cea de-a patra rotaţie în sprijinul Operaţiei Atlantic Resolve este Brigada 1 Mecanizată din Divizia 1 Cavalerie din Statele Unite ale Americii care este staţionată în Fort Hood, Texas.