28 iulie 2022

Exerciţiu NATO în spaţiul aerian al României. Peste 20 de aeronave din şapte state membre ale Alianţei participă la exerciţiul condus de NATO AIRCOM

Andreea Soare

Peste 20 de aeronave din şapte state membre ale NATO, precum şi sisteme de supraveghere aeriană şi apărare cu baza la sol participă joi, 28 iulie, în spaţiul aerian al României, la un exerciţiu comun de vigilenţă întărită (enhanced Vigilance Activities - eVA) condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania, anunţă MApN.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul exerciţiului, organizat în conformitate cu legislaţia şi standardele internaţionale în vigoare, aeronave de luptă, de realimentare în aer şi de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potenţial adversar.

Pe timpul desfăşurării exerciţiului, aeronave de luptă româneşti şi aliate vor zbura la joasă înălţime, între orele 13.00-14.00, în zona localităţilor Mihail Kogălniceanu şi Capu Midia din judeţul Constanţa, anunţă MApN..

Scopul exerciţiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare şi executare a unei misiuni complexe, multinaţionale de securizare a spaţiul aerian al Alianţei în situaţia oricărui tip de ameninţări sau atac asupra teritoriului aliat.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare şi descurajare, inclusiv prin întărirea prezenţei pe flancul estic, prin dislocarea de forţe şi mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian şi maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianţei împotriva oricărui tip de ameninţări.