26 iunie 2018

Exerciţiu militar în Austria, împotriva imigranţilor

Bianca Pavaluca

Austria a organizat marţi un exerciţiu militar anti-imigranţi la graniţa cu Slovenia, coordonat de ministerul de Interne, la care au participat poliţişti, militari şi elicoptere militare Black Hawk, relatează Reuters.

Exerciţiul militar, organizat pentru a demonstra faptul că Austria e pregătită pentru revenirea unei crize a migranţilor în Europa, face parte din eforturile guvernului de a descuraja migranţii să caute un refugiu în partea centrală a Europei. Acesta a avut loc în oraşul de frontieră Spielfeld.

Austria a primit refugiaţi în proporţie de 1% din populaţia sa în timpul crizei migranţilor din 2015-2016. Cancelarul Sebastian Kurz a ieşit învingător în alegerile de anul trecut promiţând că acest influx nu se va mai repeta.

„Un stat care în caz de nevoie nu îşi poate apăra graniţele îşi pierde credibilitatea”, a declarat ministrul de Interne, Herbert Kickl.

„Sunt determinat ca evenimentele din 2015 să nu se mai repete. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem”, a adăugat acesta.

Slovenia a catalogat acest exerciţiu ca o exagerare a posibilităţii repetării crizei din 2015. „Exerciţiul nu este necesar. Îl consider chiar puţin provocator”, a declarat prim-ministrul Sloveniei, Miro Cerar, pentru agenţia naţională de presă STA.

Comparativ cu un alt exerciţiu militar mai mic, organizat de guvernul precedent, exerciţiul de marţi nu a implicat scenarii cu migranţi violenţi sau arestări. Cinci elicoptere militare Black Hawk au patrulat în zonă. Cei 200 de poliţişti implicaţi au trebuit să reacţioneze în faţa unui grup de migranţi care încercau să intre în ţară.

În urma întâlnirii dintre cancelarul Sebastian Kurz şi ministrul de Interne Horst Seehofer, care a avut loc luna trecută, Kurz militează pentru construirea unor centre de procesare a migranţilor în afara Uniunii Europene. De asemenea, acesta doreşte ca migranţii salvaţi din Marea Mediterană să fie duşi înapoi în Africa, nu să rămână în Europa.