14 iunie 2019

Exerciţiu inter-arme, cu trageri de luptă, în cadrul „Saber Guardian 19"

Andreea Soare

„În cadrul Exerciţiului „Saber Guardian 19", a avut loc, pe 13 iunie, în poligonul Cincu, un exerciţiu inter-arme, cu trageri de luptă”, anunţă un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„La eveniment au participat generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite ''General Ioan Emanoil Florescu'', generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Ioan Aurel Cherecheş, prefectul judeţului Cluj şi comandanţii structurilor participante la exerciţiu”, se precizează în comunicat.

„A fost executată o operaţie de blocare pe un aliniament favorabil. Deoarece inamicul a reluat ofensiva, structurile de infanterie ale grupului de luptă au deschis focul, iar artileria a executat focul de baraj. MIG-urile 21 LANCER au intervenit în sprijinul forţelor aflate în contact cu inamicul, distrugând subunităţile de artilerie ale acestuia. Un efect impresionant, vizual şi auditiv, l-a produs LAROM-ul, aparţinând Brigăzii 8 LAROM din Focşani, neutralizând artileria şi infanteria inamicului. A urmat spectacolul obuzierelor calibru 152 mm, aparţinând Batalionului 817 Artilerie, din Prundu-Bârgăului, iar apoi, pe măsura apropierii inamicului de poziţiile forţelor proprii, acesta a fost angajat succesiv cu toate sistemele de armament din dotarea infanteriei: aruncătoare calibru 120 şi 82 mm, mitralierele calibru 14,5 mm de pe TAB şi AG-9. Ulterior acestui moment, a avut loc evacuarea unui rănit, cu un vehicul MLI MEDEVAC, iar în flancul drept, o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor, cu proiectile reactive nedirijate calibru 57 mm”, transmit reprezentanţii Forţelor Terestre.

„Contraatacul a fost condus de către o companie de infanterie din Batalionul 191 Infanterie din Arad, sprijinită de o formaţie de 4 elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR. Ultima etapă a exerciţiului a constituit-o debarcarea unei companii de infanterie uşoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire şi nimicirea inamicului”, adaugă aceştia.