15 octombrie 2019

EXCLUSIV: Ambasadorul Andrew Noble, despre apărarea colectivă NATO şi despre contracararea riscurilor emergente /Diplomatul britanic salută numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general NATO

Monitorul Apărării şi Securităţii

Contribuţiile echitabile ale statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice la apărarea colectivă şi consolidarea capabilităţilor de contracarare a riscurilor emergente reprezintă teme ale reuniunii liderilor NATO din decembrie, afirmă ambasadorul britanic, Andrew Noble, salutând numirea lui Mircea Geoană adjunct al secretarului general NATO.

Sursă foto: Ambasada Marii Britanii

Într-un articol transmis Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) cu ocazia unei întrevederi cu Mircea Geoană, ambasadorul Andrew Noble consideră un semn de "maturizare a Europei" numirea diplomatului român în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice. Andrew Noble evidenţiază necesitatea intensificării cooperării la nivelul NATO-UE pentru contracararea riscurilor emergente, inclusiv de tip hibrid, care vizează securitatea Europei, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Prezentăm materialul scris de ambasadorul Andrew Noble:

"Numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general NATO se înscrie în procesul de maturizare a Europei. Nu doar că este primul român, ci este şi primul cetăţean dintr-un stat central şi est-european care deţine această funcţie. Aceasta este o cauză reală de celebrare. El conferă acestei funcţii calităţi personale precum intelectul, căldura şi disponibilitatea, bogăţia experienţei - fost ministru de Externe, fost preşedinte al unei Camere a Parlamentului, fost ambasador în SUA; fondatorul şi preşedintele unui institut de renume. Acest om, acest diplomat profesionist este exact persoana de care Alianţa are nevoie pentru a colabora cu secretarul general în această perioadă de provocări majore.

În urmă cu doar 30 de ani, aproape jumătate dintre guvernele actualelor state membre NATO nu erau libere şi democratice. Multe erau «aliaţi declaraţi» ai NATO. În prezent, suntem toţi parteneri egali într-o Alianţă care apără democraţia, libertatea şi valorile lumii civilizate. Nu mă pot gândi la o persoană mai potrivită decât Mircea Geoană care să reprezinte acest pas important în vindecarea istorică a Europei care înregistrează progrese.

La Londra, pe 3 decembrie, vom celebra colectiv primii 70 de ani ai NATO, la Palatul Buckingham, invitaţi de MS Regina. Iar, pe 4 decembrie, ne vom întâlni pentru a discuta şi a avansa activitatea semnificativă care ne aşteaptă. Vor fi trei probleme principale care vor fi discutate. În primul rând, importanţa de a face progrese în împărţirea sarcinilor, prin necesitatea ca aliaţii să asume angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. În mod regretabil, doar opt aliaţi au atins până acum acest obiectiv. Analizând tabloul ameninţărilor, este clar că trebuie să cheltuim mai mult pe capabilităţi asupra cărora convenim că este necesar, iar aceasta trebuie să fie o sarcină suportată de toţi aliaţii.

Reuniunea liderilor NATO se va concentra pe reacţia noastră colectivă la tehnologiile emergente şi la noile ameninţări. Guvernul britanic a salutat decizia NATO de a considera în 2016 spaţiul cibernetic al patrulea domeniu al operaţiunilor. Este important ca aliaţii că recunoască şi să acţioneze asupra ameninţărilor reprezentate de tehnologiile emergente la adresa securităţii noastre şi să îi ofere susţinere secretarului general pentru elaborarea foii de parcurs a NATO.

Asociată strâns este necesitatea îmbunătăţirii capacităţii de reacţie a Alianţei în cadrul Iniţiativei de Reacţie NATO convenită la Summitul din 2018. După cum ştiţi, prin această iniţiativă, Alianţa se angajează să furnizeze 30 de nave de război, 30 de batalioane şi 30 de escadrile de aviaţie de luptă care să fie disponibile până în 2020 în cel mult 30 de zile de la o solicitare - este cunoscut ca fiind Planul Celor Patru Treizeci. Marea Britanie a formulat o ofertă semnificativă în acest sens, dar sunt necesare mai multe angajamente din partea celor mai mulţi aliaţi.

Dincolo de scopul Summitului NATO din decembrie, este important pentru noi să evidenţiem faptul că modalităţile de cooperare UE-NATO, de-a lungul întregului spectru de ameninţări, dar în special în ceea ce priveste rezistenţa şi riposta la acţiuni hibride, mobilitatea militară, ameninţările cibernetice şi emergente, rămân o prioritate pentru Guvernul britanic. În acest sens, susţinem cele trei condiţii expuse de secretarul general NATO pentru cooperarea UE-NATO în privinţa iniţiativelor de apărare ale Uniunii Europene, anume să fie coerente cu exigenţele NATO, să fie disponibile pentru NATO şi să includă cea mai mare implicare a aliaţilor din cadrul NATO care nu sunt membri UE.

Marea Neagră reprezintă zona geografică ce va beneficia cel mai mult de consolidarea prezenţei NATO. În timpul vizitei la unităţile de avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice staţionate în România în cadrul Misiunii de Poliţie Aeriană a NATO în Sud, ministrul britanic al Apărării de la acea vreme, Gavin Williamson, a anunţat intenţia de a semna un Memorandum de înţelegere care să creeze o direcţie pentru intensificarea cooperării în domeniul apărării în zona Mării Negre. Memorandumul semnat în 2019 oferă o bază solidă pentru viitoarea cooperare în zona Mării Negre, în scopul reasigurării Aliaţilor europeni şi a Partenerilor în legătură cu determinarea NATO în sensul apărării colective şi garantării securităţii europene.

Pentru a concluziona, aş vrea să îi transmit felicitările mele lui Mircea Geoană pentru noul rol. Există un număr de provocări cu care se confruntă Alianţa şi aşteptăm să colaborăm cu el pentru a le contracara.

Ambasadorul britanic Andrew Noble".