26 mai 2023

Europol: 28 de indivizi, inclusiv români, arestaţi pentru transportarea imigranţilor din Turcia către Germania prin Bulgaria, România, Ungaria şi Cehia

Andreea Soare

Europol a susţinut Poliţia de Frontieră Română în destructurarea unui grup care se ocupa cu transportarea ilegală a imigranţilor pe „ruta balcanică”, anunţă Europol într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediafax

Directoratul General pentru Combaterea Crimei Organizate şi Poliţia Federală Germană au fost, de asemenea, implicaţi în operaţie. Germania a trimis un procuror în România pentru sfătuirea autorităţilor româneşti în strângerea de dovezi în vederea folosirii acestora în procesele germane.

Au fost efectuate 29 de percheziţii în Bucureşti, Argeş, Buzău, Constanţa şi Braşov, au fost arestaţi 28 de indivizi şi confiscate diferite bunuri.

Poliţia de Frontieră Română a început investigaţiile în 2022, după arestarea mai multor şoferi de dube la graniţa cu Bulgaria. Investigaţia a dus la descoperirea unei reţele criminale care era compusă din mai mulţi suspecţi, divizaţi în două grupuri, în funcţie de responsabilităţile lor. Unul dintre grupuri, compus din români, era responsabil de transportare, iar celălalt recruta migranţii care ar fi putut fi mutaţi.

Suspecţii transportau imigranţii din Turcia în Germania prin Bulgaria, România, Ungaria şi Cehia. Îi treceau prin puncte specifice, mai exact pe la graniţa dintre România şi Bulgaria (Ostrov, Giurgiu şi Bechet). Îi ţineau în locaţii în apropiere de Timişoara pentru o zi sau două apoi îi duceau în Germania. Aceştia erau transportaţi în dubiţe.