23 iunie 2022

Europol: 14 state membre UE au desfăşurat un „hackathon” pentru a identifica traficanţii de persoane, care vizau în special refugiaţii ucraineni

Andreea Soare

Pe 23 mai, o activitate coordonată de EMPACT a vizat o reţea criminală care ademenea refugiaţii ucraineni prin intermediul paginilor web şi ale platformelor de socializare cu scopul exploatării sexuale şi prin muncă, transmite Europol într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit comunicatului, autorităţi din 14 state membre au participat la această acţiune de tip „hackathon”, fiind coordonate de către Ţările de Jos.  Investigaţia a monitorizat platforme online diferite pentru a detecta reţelele criminale care voiau să recruteze refugiaţi ucraineni vulnerabili.

Investigaţiile online s-au concentrat pe monitorizarea diferitelor postări prin care se oferea ajutor refugiaţilor pentru transport, cazare şi locuri de muncă. Au fost monitorizate site-uri de întâlniri şi de recrutare, precum şi platforme care ofereau servicii sexuale. Ţările care au graniţă cu Ucraina se concentrau pe recturare, transport şi cazare a refugiaţilor, în timp ce alte ţări erau mai active pe platformele care ofereau cazare şi locuri de muncă. Investigatorii au identificat anunţuri publicitare suspecte care vizau refugiaţii ucraineni, au luat în calcul informaţiile primite de la diverşi cetăţeni, au analizat semnele posibilului trafic de persoane în scopul exploatării sexuale şi prin muncă şi şi-au pe platformele online existente actualizat nivelul de pregătire cu privire la activităţile de trafic de persoane.

În total, au fost monitorizate 125 de platforme, au fost verificate 42 de platforme online suspecte de activităţi de trafic de persoane, au fost verificate 6 platforme care aveau legături cu traficul de carne vie şi identificaţi 9 indivizi implicaţi în astfel de activităţi. De asemenea, au fost identificate 9 victime ale acestor ilegalităţi şi iniţiate 15 noi investigaţii.

Printre ţările care au participat la aceste investigaţii se numără şi România.