14 septembrie 2023

Europarlamentarii români cer anchetarea relaţiilor Austriei cu Rusia

Gabriel Pecheanu

Eurodeputaţii Eugen Tomac şi Vlad Botoş îi cer responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă”, afirmă Tomac.

Sursă foto: Mediafax

„Am transmis o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, semnată împreună cu colegul meu europarlamentar Vlad Botoş. În această scrisoare, cerem Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a direcţiei politice a Uniunii Europene. Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria”, scrie, pe Facebook, eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

El afirmă că „simpla critică a Austriei nu mai este suficientă”.

„Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacităţii UE de a face faţă conflictelor şi crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbeşte despre loialitatea factorilor de decizie politică şi a companiilor sale. Uniunea Europeană şi-a asumat o politică de reducere drastică a relaţiilor economice cu Rusia, în scopul de a nu susţine maşina de război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Austria a înregistrat o creştere spectaculoasă a importurilor sale din Rusia, în 2021 cu 77,6% faţă de 2019 şi în 2022 cu 252% comparativ cu 2019, în timp ce importurile Uniunii Europene au scăzut cu aproximativ 82%. Scopul acestei solicitări este de a creşte presiunea asupra Austriei în legătură cu votul negativ nelegitim prin care ţine România în afara Spaţiului Schengen, vot care provoacă tensiuni în interiorul Uniunii Europene. Este important ca europarlamentarii români să acţioneze prin toate mijloacele legale disponibile pentru a identifica posibilele cauze ale poziţiei Austriei şi pentru a contribui la rezolvarea acestei situaţii. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancţiunilor, cât şi în cazul încălcării drepturilor românilor şi bulgarilor”, încheie Tomac.

Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.