11 septembrie 2024

Europa trebuie să facă investiţii enorme pentru a rămâne în competiţie cu SUA şi pentru a reduce dependenţa de China, arată un nou raport. Europenii cumpără prea multe arme de la americani şi prea puţine din UE

Andreea Soare

După ce, anul trecut, preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi – fostul prim-ministru italian şi şef al Băncii Europene Centrale – să realizeze un raport despre cum ar putea UE să crească nivelul competitivităţii în contextul unor provocări economice şi de securitate globale, acum reiese că UE trebuie să mai facă investiţii de cel puţin 750 de miliarde de euro, adică 5% din PIB-ul UE, pentru a ajunge din urmă cele două mari super puteri, SUA şi China, scrie RFI.

Sursă foto: Hepta

Mario Draghi a recunoscut că aceste investiţii ar reprezenta o mişcare nemaivăzută, mai mare decât cea prevăzută în Planul Marshall de după cel de-Al Doilea Război Mondial, care avea scopul reconstruirii Europei. Cu toate acestea, planul ar fi unul justificat, întrucât Europa se confruntă cu provocări existenţiale.

„Pentru prima dată după Războiul Rece, trebuie să ne temem pentru autoprotejare, iar motivul pentru acest răspuns unificat nu a mai fost niciodată atât de convingător”, a spus Draghi, luni, când a prezentat raportul.

Planul realizat de Draghi şi echipa sa face 170 de propuneri care subliniază nevoia umplerii unui „gol în ceea ce priveşte inovaţia” în raport cu SUA şi China.

Astfel, cere investiţii enorme în priorităţile Europei – de la creşterea industriei de apărare la îndeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea – în timp ce se renunţă la dependenţa de tehnologia chinezească. Doar patru companii sunt europene din topul primelor 50 de astfel de firme din domeniul tehnologiei, la nivel mondial. De asemenea, în ceea ce priveşte apărarea, Europa produce 12 tipuri de tancuri în comparaţie cu un singur tip de tanc în SUA, de aici şi nevoia unei armonii între statele UE ca modalitate de întărire a industriei.

Raportul lui Draghi mai arată şi că există o diferenţă economică enormă între UE şi SUA, provocată mai ales de o scădere a productivităţii în Europa. În acest timp, China pare să profite de acest ritm încetinit al Europei.

Ursula von der Leyen va folosi acest plan de 400 de pagini pentru a contura priorităţile cabinetului ei, pe care ar trebui să îl anunţe săptămâna aceasta.

Europa cumpără prea multe echipamente de la SUA

În cadrul aceluiaşi context, Mario Draghi a subliniat că Europa cumpără prea multe echipamente militare din afara blocului european - aproape două tremi de la SUA - şi nu reuşeşte să investească mai mult în proiecte militare comune. Mai mult decât atât, cele 27 de state membre ale UE nu reuşesc să folosească din capacităţile de cercetare şi dezvoltare europene pentru a-şi moderniza armatele. 

„Europa îşi risipeşte resursele comune. Avem o putere comună de investiţii enormă, dar o risipim prin diverse instrumente UE şi naţionale”, se arată în raportul lui Draghi, care mai punctează şi că nu se iau toate măsurile pentru a ajuta companiile europene să se integreze şi că nu se favorizează companiile europene din industria de apărare.

Mai mult decât atât, se punctează că între jumătatea lui 2022 şi jumătatea anului 2023, 63% din comenzile din domeniul apărării, din UE, au fost plasate către companii americane, iar 15% către alţi furnizori non-UE. În 2022, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării din cele 27 de ţări s-au ridicat la 10,7 miliarde de euro (11,8 miliarde de dolari) - doar 4,5% din total - în comparaţie cu 140 de miliarde de dolari în Statele Unite, sau aproximativ 16% din totalul cheltuielilor pentru apărare.