Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
Europa îşi formează propria armată
Florin Jipa81% dintre cetăţenii UE sunt în favoarea unei politici de securitate şi apărare comună. Ţările UE au un buget al Apărării de peste 300 miliarde euro şi 2,2 milioane militari. Armata UE ar avea peste 17.000 de blindate şi 1.700 de avioane de luptă. Germania va contribui în 2025 cu 5.000 de militari pentru forţă de reacţie rapidă a Uniunii Europene.

După agresiunea Rusiei în Ucraina, mai mulţi lideri europeni au ridicat problema formării unei armate a UE. În acest moment, nu există o armată europeană, iar apărarea rămâne o competenţă naţională exclusivă.
În contextul actual, UE a luat doar măsuri de stimulare a cooperării în domeniul apărării, iar majoritatea statelor se bazează pe NATO şi relaţia cu Statele Unite pentru a-şi asigura garanţii de securitate.
Lideri din Franţa, Germania şi Italia au militat în ultimii ani pentru crearea unei armate europene, începând cu mandatul preşedintelui Donald Trump, care ameninţa că scoate SUA din NATO, dar şi ca o consecinţă a ameninţărilor constante venite de la Kremlin, după ce Putin a ordonat armatei să atace Ucraina.
Marea majoritate a cetăţenilor UE (81%) sunt în favoarea unei politici comune de apărare şi securitate, aceasta având susţinerea a cel puţin două treimi din cetăţeni în fiecare ţară, potrivit datelor publicate de Eurobarometru în 2022. Aproximativ 93% sunt de acord că ţările ar trebui să acţioneze împreună pentru a apăra teritoriul UE, iar 85% doresc sporirea cooperării în domeniul apărării la nivelul UE.
Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de militari, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată. Germania va contribui la această forţă din 2025.
Armata Europei ar avea un buget al Apărării de peste 300 miliarde euro, de trei ori cât al Rusiei şi mai mare decât al Chinei, şi o armată de 2,2 milioane militari, dublă faţă de Rusia, aproximativ cât cea a Chinei. Ţările UE au peste 17.000 de blindate şi 1.700 de avioane de luptă şi sunt superioare Chinei şi Rusiei în ceea ce priveşte navele de luptă de mare tonaj.
Până acum, ţările UE nu au simţit nevoia unei armate comune, deoarece majoritatea sunt în NATO. Dacă ar fi creată o armată europeană, nu se ştie ce se va alege de NATO şi există temerea că ţări puternice, precum SUA şi Canada în America de Nord, dar şi Marea Britanie şi Norvegia, în Europa, nu ar mai participa la apărarea comună a continentului.
