15 aprilie 2025

Europa a alocat Ucrainei cu 23 de miliarde mai mult decât SUA

Andreea Soare

Asistenţa totală alocată de Europa Ucrainei începând cu 2022 se ridică la 157 de miliarde de dolari, cu26 de miliarde de dolari mai mult decât SUA, potrivit unui raport din 15 aprilie al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, numit Ukraine Aid Tracker.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite deţin totuşi „un avantaj” în ceea ce priveşte ajutorul militar - totalul său de 74 de miliarde de dolari conduce Europa cu 1,1 miliarde de dolari - dar decalajul se micşorează, deoarece Washingtonul nu a alocat niciun nou pachet de ajutor din 9 ianuarie, când încă era la putere administraţia Biden.

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a oferit noi ajutoare Ucrainei, deoarece încearcă să încheie un încetare a focului şi să restabilească legăturile cu Moscova. Seara trecută a sugerat că nici să vândă Ucrainei echipamente militare nu ar vrea, după ce preşedintele Zelenski a transmis că are 50 de miliarde de dolari cu care vrea să cumpere 10 sisteme Patriot.

Preşedintele SUA şi-a justificat parţial reticenţa de a oferi un nou ajutor, susţinând că Europa a donat mult mai puţină asistenţă Ucrainei, în timp ce a estimat ajutorul SUA la 350 de miliarde de dolari, afirmaţii respinse de raportul Institutului Kiel.

În martie, noua administraţie a întrerupt pentru scurt timp toată asistenţa militară şi de informaţii aprobată anterior de Biden pentru a face presiuni pe Kiev să accepte un acord de resurse minerale. Drept urmare, asistenţa SUA pentru Ucraina a stagnat de la preluarea mandatului de Trump, în timp ce Europa şi-a menţinut constant sprijinul. Ucraina a mai experimentat anterior un decalaj atât de lung în noile alocări de ajutor din SUA la începutul anului 2024, când a fost blocată în Congres asistenţa pentru Kiev.

Cercetătorii Institutului Kiel au evidenţiat mai multe pachete recente de asistenţă europeană, inclusiv cea mai mare a Suediei până în prezent, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, şi un nou sprijin din partea Germaniei, Regatului Unit, Norvegiei şi Danemarcei.

De asemenea, secretarul britanic al Apărării, John Healey, a anunţat săptămâna trecută că aliaţii – fără să includă SUA – au promis mai mult de 21 de miliarde de euro (23,8 miliarde de dolari) în noua asistenţă de securitate pentru Kiev.