23 ianuarie 2019

Eurodeputat: Marea Britanie ar putea fi obligată să participe la scrutinul europarlamentar

Mihai Draghici

Marea Britanie va avea obligaţia de a participa la scrutinul europarlamentar în cazul în care ieşirea ţării din Uniunea Europeană va fi amânată până după luna mai, afirmă eurodeputata poloneză Danuta Hübner, membră a Comisiei PE privind Brexit, informează site-ul Politico.eu.

"Un stat membru UE are obligaţia de a asigura că cetăţenii au reprezentanţi în Parlamentul European", a declarat Danuta Hübner în cursul unei dezbateri organizate de Comisia PE pentru Afaceri Constituţionale.

Danuta Hübner a atras atenţia că Marea Britanie va fi deferită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu va organiza scrutinul europarlamentar deşi va fi încă membră a UE. "O astfel de situaţie ar fi o încălcare a tratatelor UE şi a legislaţiei electorale şi se poate ajunge în instanţă, dar sperăm că nu se va întâmpla acest lucru", a precizat ea.

Liderii Uniunii Europene ar accepta prelungirea negocierilor pe tema Brexit doar în anumite condiţii, pe termen limitat, a afirmat negociatorul UE, Michel Barnier, subliniind că Marea Britanie trebuie să ofere clarificări despre viitoarea relaţie bilaterală.

Eventuala "prelungire a negocierilor Brexit trebuie aprobată de liderii UE. Vor aproba acest lucru doar dacă vor exista răspunsuri la trei întrebări: prima şi a doua - de ce şi pentru cât timp? A treia - nu vor apărea probleme la organizarea alegerilor europarlamentare în luna mai? Eu încă nu am un răspuns juridic clar la a treia întrebare. Cu toate acestea, este important la procesele democratice din UE să nu fie afectate", a declarat Michel Barnier pentru publicaţiile Luxemburger Wort, Le Monde şi Rzeczpospolita. "Primele două întrebări sunt complexe şi interconectate: este necesară o majoritate stabilă la Londra pentru adoptarea tuturor legilor referitoare la Brexit. Acest lucru necesită timp", a adăugat Barnier. "Eu am impresia că garanţiile privind frontiera irlandeză nu sunt problema centrală. În fond, dezbaterea din Marea Britanie este despre viitorul ţării. Cred că putem depăşi actualele dificultăţi dacă discutăm împreună aceste probleme", a subliniat Barnier, argumentând că problema frontierei irlandeze este una "paneuropeană".

Uniunea Europeană ar putea refuza o eventuală cerere a Marii Britanii de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar, a afirmat Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit. În contextul crizei politice de la Londra, Stephen Barclay a declarat pentru BBC Radio 4 că prelungirea negocierilor pe tema Brexit ar putea fi necesară din raţiuni "practice". "Dar, din punctul de vedere al UE, ei au spus foarte clar că nu vor o prelungire fără scop, iar astfel revenim la problema a ceea ce vor deputaţii britanici şi ce nu acceptă", a precizat Barclay.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat luni Marea Britanie să nu profite de răbdarea Uniunii Europene în privinţa procedurii Brexit, cerând urgent clarificări din partea Londrei pentru depăşirea impasului. "Înţelegere, răbdare şi disponibilitate de a aştepta până când va fi clarificată poziţia Marii Britanii au cea mai mare importanţă pentru a evita ce este mai rău. Dar aceste lucruri nu trebuie folosite greşit de dragul politicilor de partid. Cei mai mulţi oameni vor excluderea scenariului unui Brexit dur - în interesul Marii Britanii şi al altora", a declarat, prin Twitter, Peter Altmaier, ministrul german al Economiei şi Energiei şi un apropiat al cancelarului Angela Merkel.

Camera Comunelor a respins, săptămâna trecută, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică. În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.