Este grupul Daesh din ce în ce mai puternic în Siria şi Irak?
Andreea Stoian KaradeliÎn timp ce întreaga lume se confruntă cu criza Covid-19 şi încearcă să se adapteze unor noi realităţi sociale, economice şi politice, grupurile teroriste sunt încă active şi, deşi se luptă şi ele cu virusul, sunt pregătite să profite de noile oportunităţi şi să îşi îndeplinească obiectivele. Acesta este şi cazul organizaţiei Daesh, care depune toate eforturile pentru a câştiga cât mai multă putere în Siria şi Irak. Experţii în securitate au avertizat cu privire la restructurarea Daesh în Siria şi Irak, unde organizaţia teroristă a controlat teritorii întinse şi care se pregăteşte, acum, pentru o resurgenţă.

De fiecare dată când descriu emergenţa şi evoluţia organizaţiei Daesh folosesc o analogie pe care o consider a fi potrivită: „Pasărea Pheonix”. Salafism-jihadismul ar trebui să fie deja cunoscut pentru caracteristica sa definitorie – puterea de a renaşte din propriile rămăşite. Sau din ceea ce noi toţi considerăm a fi rămăşiţe. Există foarte multe similarităţi între strategia curentă a Daesh şi evenimentele care au avut loc în 2013-2014, când grupul a reuşit să obţină controlul asupra unor teritorii din Irak şi Siria. Aşadar, mai multe informaţii din teren sugerează că, după mai multe obstacole întâmpinate acum doi ani, Daesh dă semne de restructurare în mai multe părţi ale Irakului şi Siriei, dând naştere multor zvonuri cu privire la o resurgenţă a grupului terorist în ţările deja devastate de război. Cu toate acestea, unii experţi privesc capacitatea letală a grupului ca fiind mult mai scăzută decât în ultimii ani şi strategiile tactice ca având nevoie de schimbări majore. Aceste afirmaţii din urmă demonstrează cât de puţine lucruri au fost învăţate din lecţiile trecutului şi cât de puţin cunosc cu adevărat aşa-zişii „experţi” gruparea Daesh.
Deşi este format din celule mai mici şi mai dispersate, Daesh a intensificat atacurile în ultimele luni. Pe 2 mai, luptătorii Daesh au omorât 10 membri ai Forţelor de Mobilizare a Poporului (FMP) în confruntări groaznice, în provincia Salahaddin, într-una dintre cele mai fatale altercaţii din ultimii doi ani. FMP a dat un comunicat de presă în care a confirmat că 10 dintre membrii structurii au fost omorâţi de grupul terorist, în apropiere de oraşul Balad, şi au declarat că „numeroşi” luptători Daesh şi-au pierdut, de asemenea, viaţa. Pe 7 mai, Daesh a atacat vehicule militare aparţinând Forţelor Democratice Siriene, dominate de kurzi, în deşertul sirian, omorând cel puţin 11 soldaţi, potrivit Obsrvatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Atacul se adaugă numeroaselor asalturi executate în regiunea deşertică, la vest de Eufrat – incluzând Deir ez-Zor, Homs şi Suwaidda – care au dus, din martie 2019, la moartea a 515 soldaţi pro-regim şi fideli regimului politic.
Mai mult decât atât, canalele de comunicare ale Daesh au intensificat apelurile de acţiune, atât prin organizarea de atacuri, cât şi prin asigurarea de sprijin în năpustirea asupra taberelor din Siria şi Irak, pentru eliberarea membrilor grupului şi ale familiilor acestora. Pe lângă accelerarea proceselor de recrutare, în special în interiorul taberelor din Siria şi Irak, pentru persoanele strămutate intern, Daesh foloseşte şi platforme de criptovalută pentru a-şi transfera şi folosi capitalul financiar. Deşi mai multe filiale ale Coaliţiei Globale de Combatere a Daesh, alături de Interpol, au descoperit şi închis multe dintre canelele de finanţare ale grupului, rezervele digitale ale Daesh includ donaţii ilegale şi profituri de pe urma războiului de aproximativ 300 de milioane de dolari, potrivit unor surse oficiale. Ţinând cont de faptul că criptovaluta a fost folosită pentru finanţarea atacurilor, în trecut, precum atacurile din 2019, din sâmbăta Paştelui, din Sri Lanka, şi mai multe atacuri executate în Vestul Europei, aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru finanţarea mai multor atacuri în viitor. Aşadar, una dintre priorităţile reţelelor internaţionale contraterorism ar trebui să fie urmărirea sistemului de finanţare al grupului.
În urma unor cercetări complexe realizate în timpul doctoratului şi în această perioadă, am avut oportunitatea de a înţelege gândirea şi strategia Daesh, care poate fi rezumată în trei cuvinte: oportunitate, context şi adaptabilitate. Aceştia se pot adapta cu uşurinţa la un context nou creat şi pot profita de oportunităţile care li se ivesc în cale. De fapt, grupul urmează acum aceeaşi strategie pe care o foloseau în 2013, profitând de încăpăţânarea noastră de a nu învăţa din lecţiile trecutului. Consider că ameninţarea unei resurgenţe Daesh a fost prezentă pe tot parcursul timpului încă de la momentul declarării victoriei Coaliţiei Internaţionale împotriva aşa-numitului „Califat”, iar guvernele lumii riscă să facă aceeaşi greşeală, din nou, reacţionând prea târziu.
Iluzia eficienţei strategiei de „Decapitare”
Pentru început, a fost o greşeală să credem că Daesh ar putea fi destructurat după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, din octombrie 2019, în urma atacului executat de SUA. Aşa cum a luat naştere din Al-Qaida, în Irak, Daesh ar putea renaşte sub conducerea noului său lider, Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. Grupul a dovedit de mai multe ori, în trecut, că se poate reface şi poate deveni chiar mai puternic după pierderea unui lider, chiar şi de la cel mai înalt nivel. De fiecare dată, s-a dovedit a fi mai feroce, mai bine organizat şi mult mai greu de învins. „Decapitarea” nu este o victorie per se şi nici nu înseamnă câştigarea războiului, ci doar a unei lupte.
Atacurile care au avut loc în luna mai sunt doar câteva dintr-o serie de atacuri cu impact redus, cu un contact direct scăzut din partea atacatorului. Celulele mai mici, dispersate pe un teritoriu vast, oferă cele mai bune avantaje în marcarea prezenţei grupului. Deşi aceştia încă plănuiesc şi ţintesc atacuri complexe, care să ducă la un număr mare de victime, sunt conştienţi că atacurile mai mici, dar cu frecvenţă ridicată oferă avantajele necesare canalelor de propagandă.
Apelul la acţiune – evadarea
Închisorile Daesh din nordul Siriei sunt, în prezent, conduse de Forţele Democratice Siriene, în special de miliţia kurdă, pe care Daesh a învins-o cu ajutorul vestului. Supraaglomerate şi lipsite de personal, aceste închisori sunt asemenea unei bombe cu ceas. Propaganda răspândită în timpul pandemiei a cerut ca aceste închisori şi tabere să fie invadate, iar luptătorii Daesh şi familiile lor să fie eliberaţi. De fapt, aceasta nu este o strategie nouă. Daesh este cunoscut pentru succesul campaniei de evadare Breaking the Walls, din 2012-2013, care a presupus facilitarea evadării din Abu Ghraib, din Irak, iulie 2013, a mai mult de 500 de prizonieri. Mai mult decât atât, luptătorii care au fost eliberaţi au ocupat poziţii importante în structura internă a grupului.
Potrivit structurilor de informaţii irakiene, Daesh a pregătit o campanie de evadare din închisorile şi taberele din regiune pentru luptătorii jihadişti şi familiile lor, care se numeşte Break Down the Fences. Ca atare, o campanie de evadare similară celei numite Breaking the Walls ar putea deschide calea unei resurgenţe a Daesh în Irak şi Siria.
Vid de putere în Siria şi Irak
Escaladarea conflictului continuă în Siria, în timp ce vidul de securitate din Irak rămâne neschimbat. O greşeală comună pe care o face Vestul este tratarea acestor două ţări ca o singură regiune, când realitatea din teren este cu totul diferită. Contextele geografice, politice, sociale, economice şi culturale nu sunt aceleaşi în Siria şi Irak, iar acest lucru poate fi cu uşurinţă observat în modalitatea în care grupul s-a dezvoltat separat în cele două zone. Daesh a profitat de vidul de securitate şi de putere existent în ambele ţări, dar cu actori şi variabile distincte.
Irak încă este condus de un guvern slab şi un prim-ministru nou desemnat, Mustafa al-Kadhimi, care, deşi a declarat că susţine în totalitate Coaliţia Globală Împotriva Daesh, se confruntă, în prezent, cu provocări enorme. O altă rundă de haos, cauzată de un guvern aflat în cădere liberă, va fi imediat exploatată de Daesh pentru a recruta noi cetăţeni nemulţumiţi.
Pe de altă parte, Siria se confruntă cu propriul vid de putere, alături de un război civil continuu şi multe puteri străine care intervin în teritoriul său. Între timp, redislocarea Forţelor Democratice Kurde pentru apărarea regiunilor kurde împotriva incursiunilor turce a deschis, deja, o portiţă pentru Daesh în vederea recâştigării sprijinului în zona Deir Ezzor, ultima sa fortăreaţă înainte de înfrângerea teritorială, din martie 2019.
Deşi sunt două contexte diferite, variabilele locale atât din Siria, cât şi din Irak pot fi favorabile renaşterii şi regrupării Daesh.
Fenomenul LTS şi „insurgenţa globală”
În timp ce valurile de luptători străini care vin în Irak şi Siria aproape s-au oprit, Daesh continuă să menţină maşina propagandei activă, facilitând astfel transmiterea mesajelor grupului către minţile şi inimile unei audienţe largi, despre care structurile de securitate naţionale şi internaţionale nu deţin informaţii. Există numeroase grupuri în jurul lumii care şi-au declarat afilierea la Daesh, în nordul şi vestul Africii, sud-estul Asiei, oferind noi rute de evadare pentru luptătorii terorişti străini (LTS). În acest fel, Daesh are capacitatea de a plănui şi inspira atacuri teroriste în toate colţurile lumii.
Covid-19 şi atenţia internaţională
Când Coaliţia Globală Împotriva Daesh a anunţat victoria asupra grupului, în martie 2019, când au eliberat oraşul Baghuz, perspectiva generală a fost că războiul s-a încheiat. Dar, în realitate, grupul nu a fost complet distrus, iar multe celule au rămas pe poziţii până în acest moment, câştigând tot mai multă putere. Maşina de propagandă a Daesh a repetat că doreşte răzbunare pentru „Masacrul din Baghuz” şi a numit pandemia de Covid-19 drept „pedeapsă de la Allah” pentru suferinţele „oamenilor din Baghuz”. Dincolo de propagandă şi de magnitudinea sa, atenţia internaţională este acum îndreptată mai degrabă asupra pandemiei, lăsând într-un con de umbră ameninţările existente dinaintea apariţiei virusului. Aşadar, la fel cum s-a întâmplat şi în trecut, comunitatea internaţională de securitate ar putea pierde din vedere ceea ce poate deveni o ameninţare teroristă puternică.
Concluzie
Daesh deţine toate elementele necesare regrupării şi atacării Siriei şi Irakului, câştigând tot mai multă putere în teren. Din păcate, acum, reţeaua lor este deja extinsă prin intermediul unor noi grupuri din Africa şi Asia, care sunt pregătire să asigure sprijin logistic şi infrastructură umană. De la statutul unei „insurgenţe globale”, Daesh nu este nici pe departe în afara scenei internaţionale, ci mai debrabă implantată în spatele tuturor actorilor politici internaţionali, ducând acest joc la un alt nivel.
