13 martie 2019

Escadrila 53 Vânătoare (F-16) din Forţele Aeriene Române se operaţionalizează din 14 martie pentru misiuni de poliţie aeriană, sub comandă naţională/ Declaraţia ministrului Apărării Naţionale / Remarcile comandorului Cătălin Micloş, comandantul Escadrilei 53

Indira Crasnea

Sursă foto: Mediafax

Ministerul Apărării Naţionale va operaţionaliza joi, sub comandă naţională, escadrila de avioane F-16 pentru misiuni de Poliţie Aeriană, ministrul Gabriel Leş precizând, pentru MEDIAFAX, că în următoarele săptămâni misiunile ar putea fi coordonate sub comandă NATO.

"Mâine (joi -n.r.) facem operaţionalizarea oficială sub comandă naţională, în următoarele două, trei luni estimăm că vor fi şi sub comandă NATO. Este un pas foarte important pentru operaţionalizarea acestei capacităţi pe care noi o avem, avioanele F-16", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leş.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că misiunea de poliţie aeriană se va realiza cu 12 avioane F-16.

"Noi 12 avioane avem, misiunile pentru Poliţia aeriană se vor face cu avioane F-16, toată capabilitatea va fi folosită în funcţie de nevoi, nu vor fi puse deoparte două-trei. Vor fi piloţi români, este un pas importat", a completat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leş.

Comandorul Cătălin Micloş, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare (F-16) din Forţele Aeriene Române, anunţa, la MAS Talks, la finele lunii decembrie 2018, că escadrila 53 Vânătoare (F-16) va executa de la începutul anului 2019 misiuni de poliţie aeriană, după ce la finele lunii noiembrie evaluările au arătat că structura este capabilă pentru acest tip de misiuni. De asemenea, comandorul Micloş a precizat că în 2019 piloţii escadrilei au planificate câte un minim de 140 de ore de zbor, care sunt bugetate, în condiţiile în care standardul internaţional pentru piloţii de F-16 este de 140-180 de ore.(https://monitorulapararii.ro/exclusiv-comandorul-catalin-miclos-numarul-1-al-f-16-din-fortele-aeriene-romane-la-inceputul-anului-viitor-escadrila-53-vanatoare-va-executa-misiuni-1-8865).

(FOTO - Revista Cer Senin a FAR)

În ianuarie 2019, s-a încheiat misiunea NATO a Forţelor Aeriene Regale Canadiene de poliţie aeriană în România, care s-a desfăşurat pe o perioadă de patru luni.

În această săptămână, marţi, 12 martie, piloţii Escadrilei 53 au executat misiuni de realimentare în aer a spuersonicelor F-16, conform unui anunţ al FAR.

Operaţiunile de realimentare au fost făcute cu un avion cisternă KC135Stratotanker, aparţinând USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacţie. Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor creşte cu două ore.Scopul realimentării în aer constă în creşterea razei tactice de acţiune, mărirea timpului de zbor (datorită faptului că aeronava nu mai este nevoită să se întoarcă în bază pentru alimentare), ceea ce conduce la creşterea operativităţii misiunilor de luptă.

(A contribuit Florin Zafiu - MEDIAFAX)