01 iulie 2019

ESA, pregătiri pentru Consiliul ESA la nivel ministerial „Space19”

Andreea Soare

Agenţia Spaţială Europeană a început pregătirile pentru Consiliul la nivel ministerial, care va avea loc pe 27 şi 28 noiembrie 2019, la Sevilla, în cadrul căruia se vor dezbate teme precum Ştiinţă şi Explorare, Siguranţă şi Securitate Spaţială, Aplicaţii şi Activităţi de facilitare şi suport.

Sursă foto: ESA

ESA a conceput, în marja acestor pregătiri, Blogul Space19+ care prezintă detaliat atât cele patru teme principale care vor fi dezbătute în cadrul Consiliului, cât şi sub-teme precum: Climă Spaţială, Deşeuri Spaţiale, Observarea Pământului, Viitorul Telecomunicaţiilor, Viitorul Navigării, Acces la spaţiu, Operaţiuni, Tehnologie sau Activităţi de Bază.

„Consiliile ministeriale ale ESA reunesc Statele Membre ale ESA şi observatorii la fiecare doi sau trei ani pentru a decide cu privire la noile propuneri şi finanţări pentru următorii ani de activitate ai ESA. Următorul, denumit „Space19+”, va avea loc în noiembrie 2019. Miniştrii europeni responsabili cu activităţile spaţiale se vor reuni în Sevilla, Spania, pentru a decide cu privire la viziunea ESA pentru viitorul Europei în spaţiu. Space19+ va fi o oportunitate de a direcţiona ambiţiile Europei „de generaţie următoare” în spaţiu şi de a aborda provocările cu care se confruntă nu numai sectorul spaţial european, ci şi societatea europeană în ansamblu”, arată comunicatul ROSA.

„Această propunere include planul Directorului General pentru programe spaţiale care urmează să fie realizate de Agenţie după 2019 şi acoperă toate aspectele activităţilor spaţiale: ştiinţa şi explorarea, aplicaţiile, accesul la spaţiu, operaţiunile, cercetarea şi dezvoltarea. De asemenea, pune ESA într-o poziţie de lider mondial în domeniul emergent al siguranţei şi securităţii spaţiale” adaugă reprezentanţii ROSA în comunicat.