22 septembrie 2019

Erdogan: Turcia este pregătită să intervină militar la graniţa cu Siria

Andrei Vacaru

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că ţara sa este pregătită să intervină militar la graniţa cu Siria şi a avertizat că ar putea să ia o astfel de decizie în mod unilateral dacă Statele Unite nu înfiinţează o „zonă de securitate” în nord-estul Siriei, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Pregătirile de-a lungul graniţei sunt gata”, a declarat Erdogan înaintea plecării sale la New York, unde are loc sesiunea anuală a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, au decis înfiinţarea unor patrule terestre şi aeriene comune la graniţa Turciei cu Siria, însă Ankara susţine că Washingtonul nu se mişcă suficient de rapid în vederea înfiinţării unei zone de securitate pentru a îndepărta forţele kurde de la graniţa cu Turcia.

De asemenea, Turcia a fost deranjată de sprijinul pe care Statele Unite l-au acordat forţelor kurde siriene care luptă împotriva grupării Stat Islamic (ISIS). Ankara consideră trupele kurde YPG ca fiind o organizaţie teroristă şi solicită ca acestea să nu se afle la o distanţă mai mică de 400 de kilometri de graniţa turco-siriană.

Erdogan s-a declarat din nou nemulţumit de sprijinul oferit de Statele Unite luptătorilor kurzi şi a susţinut că Washingtonul îi aprovizionează pe aceştia cu armament.

„Nu ne dorim să ajungem faţă în faţă cu Statele Unite. Cu toate acestea, nu ne permitem să trecem cu vederea sprijinul pe care SUA îl acordă unei organizaţii teroriste”, a spus liderul de la Ankara.

Turcia a lansat deja două operaţiuni militare în nordul Siriei din 2016 până în prezent, ţinta acestor operaţiuni fiind mai multe poziţii ale forţelor YPG şi ale grupării Stat Islamic.