22 octombrie 2024

Erdogan ţine în şah NATO. Se întâlneşte cu Putin şi Xi în Rusia, la summitul BRICS, unde este posibil să anunţe candidatura Turciei

Florin Jipa

Astăzi începe Summitul BRICS, la Kazan, în Rusia, unde preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este singurul lider NATO care participă. Erdogan se alătură astfel liderilor din Rusia, China, Iran, ţări care sunt adversare declarate ale statelor Alianţei Nord-Atlantice, conform documentelor semnate chiar de liderii turci.

Sursă foto: Mediafax

Turcia a făcut o solicitare oficială pentru aderarea la BRICS luna trecută, potrivit unor surse din interior citate de Bloomberg. Pentru Ankara, aderarea la această alianţă înseamnă să continue echilibristica între Europa şi Rusia, între SUA şi China, pe care Erdogan o practică deja de mulţi ani.

„Pe lângă crearea de oportunităţi comerciale, aderarea ar putea face ca aliaţii occidentali ai Ankarei să acorde mai multă atenţie nevoilor sale interne. Cel puţin, Ankara speră că îşi vor înmuia politica rece referitoare la Turcia", a scris luna trecută Aslı Aydıntaşbaş, membru al Consiliului European pentru Relaţii Externe.

Mai mulţi dintre aliaţii post-sovietici ai Rusiei, inclusiv Azerbaidjan şi Belarus, au solicitat, de asemenea, aderarea la BRICS. Doar Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, alege să se „abţină" de la aderarea la alianţă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev săptămâna trecută – o decizie pe care Kremlinul a promis să o „respecte".

BRICS+, în configuraţia sa actuală, reprezintă peste 37% din PIB-ul mondial, precum şi peste 41% din populaţia globală.

BRICS este un forum diplomatic fondat în urmă cu 15 ani de marile pieţe emergente Brazilia, Rusia, India, China. S-a extins de atunci pentru a include Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.