14 noiembrie 2019

Erdogan respinge propunerea americanilor privind renunţarea la achiziţia sistemelor ruseşti de apărare antibalistică S-400

Lacramioara Ivaz

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat ca fiind nepotrivită propunerea Statelor Unite conform căreia Turcia ar trebui să renunţe la achiziţionarea sistemelor de apărare antibalistică S-400 de la vecinii ruşi, conform postului local NTV, citat de agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Conform declaraţiei liderului de la Ankara, propunerea Washingtonului ar încălca drepturile care derivă din suveranitatea statului turc, nefiind astfel potrivită. Declaraţia lui Erdogan răspunde îndemnului transmis miercuri de preşedintele american Donald Trump pentru renunţarea la achiziţia sistemelor de apărare din Rusia.

Potrivit aceloraşi declaraţii, transmise de şeful de stat turc, în urma reuniunii cu omologul său american, acesta ar fi abordat problema proiectului privind avioanele de luptă F-35 într-o notă mai pozitivă.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit miercuri la Washington cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a soluţiona situaţia de criză care marchează relaţiile bilaterale dintre cele două state, fără a ajunge la un rezultat concret. Statele Unite susţin că decizia Ankarei de a cumpăra sistemele ruseşti de apărare nu este compatibilă cu direcţia de apărare a NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa proiectului americanilor de a dezvolta avioanele de luptă Lockheed Martin F-35.