26 septembrie 2019

Erdogan: Nu sunt suficiente dovezi pentru a acuza Iranul în legătură cu atacurile din Arabia Saudită

Andrei Vacaru

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că nu este de acord cu acuzarea autorităţilor de la Teheran pentru atacurile cu drone de luna aceasta din Arabia Saudită, întrucât nu există suficiente dovezi în acest sens, potrivit Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

„Nu cred că este corect să aruncăm vina asupra Iranului”, a spus Erdogan în cadrul unui interviu acordat Fox News. Totodată, el a reamintit că atacurile au fost lansate din Yemen şi a informat că nu este de acord cu sancţiunile impuse de Statele Unite Teheranului.

„Dacă aruncăm toată vina asupra Iranului, nu procedăm bine. Pentru că dovezile pe care le avem nu dovedesc neapărat acest lucru (vinovăţia Iranului, n. red.)”, a spus el. „Suntem vecini cu Iranul şi ştiu că sancţiunile nu au rezolvat nimic niciodată”, a adăugat liderul de la Ankara.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului, care respinge însă acuzaţiile.