14 iunie 2021

Erdogan, înaintea summitului NATO: „Turcia va fi singura ţară de încredere din Afganistan după retragerea SUA”

Beatrice Dumitru

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va fi „singura ţară de încredere” cu trupe în Afganistan, după retragerea SUA şi NATO, notează Le Figaro.

Sursă foto: Profimedia
"America se pregăteşte să părăsească Afganistanul în curând şi, atunci când vor dispărea, singura ţară de încredere care va rămâne pentru a menţine procesul acolo va fi, evident, Turcia", a declarat Erdogan la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la summitul NATO.
 
Statele Unite se află în faza finală a retragerii trupelor sale din Afganistan, la fel ca şi trupele NATO, până la 11 septembrie, ziua în care se vor împlini 20 de ani de la atentatele în care au căzut Turnurilor Gemene.
 
Erdogan a dezvăluit că oficialii turci le-au spus omologilor lor americani, sâmbătă, că Ankara este gata să păstreze trupele în Afganistan, fără a oferi mai multe detalii. 
 
Sunt încântaţi şi fericiţi de asta. Vom putea discuta cu ei procesul pentru Afganistan”, a adăugat el.
 
Turcia ar fi pregătită să menţină trupe pentru protejarea aeroportului din Kabul, principala cale de ieşire pentru diplomaţii occidentali şi lucrătorii umanitari.
 
Talibanii au declarat sâmbătă că forţele străine nu ar trebui să aibă „nicio speranţă” de a menţine o prezenţă militară în Afganistan şi că securitatea ambasadelor şi a aeroportului va fi responsabilitatea afganilor.