24 ianuarie 2023

Erdogan îi transmite Suediei să nu se aştepte la sprijin pentru candidatura la NATO

Dorin Oancea

Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să sprijine candidatura sa la NATO, a declarat luni preşedintele turc Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest la Stockholm, relatează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Suedia a depus cererea de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina - dar are nevoie de aprobarea Turciei, care este deja membră.

Protestatarii kurzi din Suedia au atârnat o efigie a lui Erdogan luna aceasta, urmată de arderea Coranului.

"Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijin din partea noastră pentru NATO", a declarat Erdogan în replică.

"Este clar că cei care au provocat o astfel de ruşine în faţa ambasadei ţării noastre nu se mai pot aştepta la bunăvoinţa noastră în ceea ce priveşte cererea lor".

Protestul de sâmbătă - dar nu şi arderea cărţii în sine - a primit aprobarea prealabilă a autorităţilor suedeze.

Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfăşurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.

Guvernele suedeze au criticat, de asemenea, protestul.

"Suedia are o libertate de exprimare de mare anvergură, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susţin opiniile exprimate", a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Răspunzând la comentariile lui Erdogan de luni, Billstrom a declarat că doreşte să înţeleagă exact ce a spus liderul turc înainte de a comenta.

"Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda şi Turcia în ceea ce priveşte apartenenţa noastră la NATO", a adăugat el.

Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar protestele recente au sporit tensiunile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că libertatea de exprimare este un "bun preţios" în ţările NATO şi că aceste acte, deşi nepotrivite, nu sunt "automat ilegale".

Turcia, o ţară majoritar musulmană, a denunţat decizia guvernului suedez de a permite protestul ca fiind "complet inacceptabilă".