15 decembrie 2018

Erdogan despre cazul Khashoggi: Unul dintre ucigaşia spus într-o înregistrare audio că „ştie cum se taie"

Marinela Sarbu

Unul dintre ucigaşii jurnalistului saudit, Jamal Khashoggi, a fost auzit spunând că "ştiu cum se taie" pe înregistrarea audio pe care Turcia a pus-o la dispoziţia oficialilor americani şi europeni, a declarat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relataeză Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Erdogan a crticat de asemenea Riyadul pentru schimbarea versiunii cu privire la modul în care Khashoggi, un colaborator al Washington Post şi critic proeminent al prinţului Mohammed bin Salman, a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Jurnalistul s-a deplasat acolo pentru a ridica nişte documente deoarece urma să se căsătorească.

Cazul a provocat o revoltă globală şi a afectat poziţia internaţională a moştenitorului coroanei saudite în vârstă de 33 de ani, conducătorul de facto al regatului. Senatul american a emis, joi, o rezoluţie critică la adresa preşedintelui Donald Trump pentru sprijinul său faţă de prinţul moştenitor, pe care l-a acuzat pentru crimă.

"Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, toţi au avut ocazia să aasculte înregistrarea ... Omul spune clar:" Ştiu cum se taie ". Acest om este un soldat. Toate acestea se pot auzi pe înregistrările audio", a declarat Erdogan într-un discurs la Istanbul. Nu a oferit însă detalii suplimentare despre înregistrare.

Procurorul-şef din Istanbul a anunţat că Jamal Khashoggi a fost sufocat de ucigaşii săi în consulat, înainte ca trupul său să fie dezmembrat şi eliminat. Rămăşiţele sale nu au fost găsite.