11 noiembrie 2018

Emmanuel Macron susţine că "naţionalismul este o trădare a patriotismului"

Mircea Olteanu | Mediafax

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat "naţionalismul" ca fiind "o trădare a patriotismului" într-un discurs cu ocazia comemorării armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, în prezenţa unor autoproclamaţi lideri naţionalişti, cum ar fi Donald Trump sau Vladimir Putin.

Sursă foto: Mediafax

"Patriotismul este exact opusul naţionalismului", a declarat Macron. "Naţionalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alţii, ştergem ceea ce o naţiune are cel mai de preţ, ceea ce îi dă viaţa, ceea ce îi dă graţie, şi ceea ce este esenţial: valorile sale morale", a adăugat liderul francez, potrivit publicaţiei Le Figaro.

"Vechii demoni reapar, pregătiţi să îndeplinească munca lor de a crea haos şi moarte: noi ideologii manipulează religii, istoria ameninţă să-şi urmeze cursul tragic“, a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună "tentaţiei cinismului" şi a apărat "spiritul de conciliere".

Întrebat în octombrie să explice de ce se consideră naţionalist, Trump a citat iubirea sa faţă de ţara şi apărarea intereselor economice ale SUA.

"Ne dăm toată bogăţia, toţi banii, altor ţări şi aceste nu ne tratează cum trebuie", a declarat Trump.

"Timp de mulţi ani, alte ţări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect ţara noastră. Aşa că, în acest sens, sunt în mod clar un naţionalist şi sunt mândru de asta", a conchis preşedintele SUA, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.