Emmanuel Macron somează ţările din Europa de Est să respecte normele statului de drept
Mihai DraghiciPreşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor extracomunitari, reiterând că Uniunea Europeană "nu este supermarket".

Aflat într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, Emmanuel Macron a criticat din nou, într-un interviu acordat unor publicaţii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, situaţia din aceste ţări.
Referindu-se la reformele judiciare din Polonia, Emmanuel Macron a exprimat speranţa, conform cotidianului Liberation, că "Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde la preocupările Comisiei Europene şi ale statelor partenere".
"Respectarea deciziilor Curţii de Justiţie a UE este echivalentă cu apartenenţa la UE", a declarat Emmanuel Macron, citat de publicaţia EUObserver.
"Situaţia statului der drept în Ungaria cunoaşte o serie de evoluţii preocupante", a subliniat Macron. "Am o relaţie bună cu premierul Viktor Orban, pe care îl respect personal şi ca prim-ministru ales de poporul ungar. Dar o Europă care sfidează diversitatea de idei şi de credinţe, independenţa justiţiei şi a presei, primirea refugiaţilor care fug de persecuţii politice - acest lucru este o trădare a ceea ce suntem", a insistat Macron.
Referindu-se la asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak în luna februarie, Emmanuel Macron a avertizat că "ameninţarea, atacarea sau uciderea jurnaliştilor afectează fundamentul democraţiilor".
"Europa nu este un supermarket", a reiterat preşedintele Franţei. "Avem exigenţe colective în materie de coerenţă şi solidaritate. Nu poţi beneficia de pe urma bugetului european fără a admite solidaritatea în materie de imigraţie, spre exemplu. Nu poţi încerca să reduci contribuţia la bugetul european fără a înţelege ceea ce oferă piaţa unică. Cine vrea dispariţia Europei procedează în acest fel. Europa nu este un drum cu sens unic, este un angajament reciproc", a atras atenţia Macron.
Polonia şi Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza abaterilor de la standardele democratice. Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.
Liderii Germaniei şi Franţei au pledat, la summitul informal desfăşurat la Bruxelles în martie, pentru condiţionarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale şi în domeniul muncii, fiind propus şi un buget destinat integrării imigranţilor, spre nemulţumirea ţărilor est-europene.
Emmanuel Macron ar vrea un sistem de condiţionare a finanţării UE de respectarea standardelor fiscale şi în domeniul muncii. Liderul de la Paris a cerut "vizibilitate şi claritate" privind politicile asociate bugetului european. "Cred că ar fi un lucru normal să fie sistate fondurile dacă sunt încălcate valorile comune. Dacă fondurile europene sunt utilizate pentru îndepărtarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de încălcarea condiţiilor iniţiale pentru admiterea în Uniunea Europeană", a explicat Macron. Amintind că fondurile europene sunt destinate şi convergenţei economice, Macron a subliniat: "Voi respinge un buget european folosit pentru finanţarea divergenţelor, în materie fiscală, în domeniul valorilor comune şi pe piaţa muncii".
Liderii ţărilor central şi est-europene se opun condiţionării accesării fondurilor de coeziune de primirea extracomunitarilor şi de respectarea principiilor statului de drept.
În iunie 2017, Emmanuel Macron a pledat pentru aprofundarea integrării europene prin dezvoltarea, în coordonare cu Germania, a unui model social şi a unor structuri comunitare de apărare, îndemnând ţările estice să respecte valorile democratice şi avertizând-le că UE nu este "supermarket". Întrebat atunci despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a precizat: "Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice", atrăgea atenţia Emmanuel Macron.
