19 august 2019

Emmanuel Macron pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Rusia

Mihai Draghici

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat luni, în cursul întrevederii cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru apropierea Uniunii Europene de Rusia, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Sursă foto: Hepta

"În pofida neînţelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relaţiile cu Occidentul, Rusia este europeană şi trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi încredere între Uniunea Europeană şi Rusia", a declarat Emmanuel Macron.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că Rusia susţine armata siriană în eforturile de "eliminare a ameninţărilor teroriste" din regiunea Idlib. Emmanuel Macron a insistat pentru respectarea acordului de încetare a focului din provincia siriană Idlib.

Preşedintele Franţei a anunţat că în mai 2020 se va deplasa în Rusia pentru celebrarea celei de-a 75-a aniversări a victoriei împotriva Germaniei naziste. "Voi fi în Rusia alături de preşedintele Putin" la acest eveniment. "Îi sunt recunoscător" lui Emmanuel Macron pentru acceptarea invitaţiei, a afirmat, la rândul său, Vladimir Putin.

Emmanuel Macron a propus organizarea unei noi reuniuni, în următoarele săptămâni, pe tema conflictului din Ucraina. "Alegerea în funcţie a preşedintelui Volodimir Zelenski constituie o reală schimbare a situaţiei şi vom analiza oportunitatea - aceasta este dorinţa mea - de a organiza în următoarele săptămâni un nou summit în formatul Normandia" (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa), a precizat Emmanuel Macron, care s-a întâlnit cu Vladimir Putin la reşedinţa sa de vară din sud-estul Franţei.