14 august 2019

Emmanuel Macron, îndemn către Vladimir Putin în privinţa reluării negocierilor cu Ucraina

Bianca Pavaluca

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va îndemna pe omologul său rus Vladimir Putin să reia negocierile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, în cadrul unei vizite pe care liderul rus o va efectua în Franţa, a transmis un oficial francez, citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Continuăm discuţiile cu preşedintele Putin, înaintea summitului G7, şi intensificăm eforturile privind problema din Ucraina în formatul Normandia”, a declarat oficialul francez.

„Preşedintele (ucrainean, n.red.) Zelenski a făcut mai multe oferte, la care credem că preşedintele Putin ar trebui să răspundă”, a adăugat acesta.

Formatul Normandia include Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia, dar liderii celor patru ţări nu s-au mai întâlnit din octombrie 2016.

Vizita preşedintelui rus în Franţa va avea loc în data de 19 august, a anunţat Administraţia de la Kremlin.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut în urmă cu o săptămână lui Vladimir Putin să reia negocierile pentru pace, după ce patru soldaţi ucrainieni au fost ucişi în bombardamentele din regiunea Donbas.

Conflictul separatist din regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei, a izbucnit în martie 2014, între grupuri insurgente proruse şi serviciile de securitate ucrainene. Bilanţul este de cel puţin 13.000 de morţi.

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat dispus să aibă o întrevedere cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pentru a găsi o soluţie politică la conflictul separatist.