09 mai 2019

Emmanuel Macron contestă actualul sistem prin care este desemnat preşedintele Comisiei Europene

Mihai Draghici

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a reiterat, la summitul de la Sibiu, că se opune sistemului de tip "primul candidat" pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Europene.

Sursă foto: Mediafax

Emmanuel Macron a declarat la summitul de la Sibiu, potrivit Financial Times, că desemnarea de către formaţiunile paneuropene a câte unui candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene "nu este abordarea corectă".

"Eu am fost foarte clar asupra acestui subiect încă de la început", a declarat Emmanuel Macron, referindu-se la sistemul prin care primul politician de pe lista electorală a fiecărei formaţiuni este candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Emmanuel Macron a argumentat că această procedură nu are logică în actualul sistem electoral pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, sistem în care cetăţenii votează partide de la nivel naţional, nu partide paneuropene. "Nu cred că este abordarea corectă până nu vom avea liste transnaţionale", a explicat Macron.

Opoziţia fermă exercitată de Emmanuel Macron reprezintă o contestare a ideilor liderilor grupurilor politice din Parlamentul European. Jean-Claude Juncker a fost desemnat în 2014 preşedinte al Comisiei Europene după ce a fost primul pe lista Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), clasat pe primul loc în precedentul scrutin europarlamentar. Însă mulţi lideri europeni sunt sceptici în legătură cu repetarea acestui experiment.