27 februarie 2019

Emmanuel Macron aşteaptă o decizie clară din partea Marii Britanii privind Brexit

Mihai Draghici

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut miercuri Marii Britanii să ia o decizie clară privind ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că Acordul Brexit nu va fi renegociat şi că discuţiile vor fi prelungite doar dacă acest lucru se justifică.

"A venit momentul ca britanicii să ia o hotărâre", a declarat Emmanuel Macron, cu mai puţin de o lună înainte de ieşirea programată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron a subliniat că amânarea Brexit se poate face "doar dacă este justificată".

"Acordul Brexit nu poate fi renegociat", a declarat Emmanuel Macron imediat după întrevederea cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

"Dar, dacă britanicii au nevoie de mai mult timp, putem analiza o solicitare de prelungire a negocierilor, dacă este justificată", a spus Macron.

Amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va avea niciun sens dacă Guvernul de la Londra nu va oferi argumente credibile privind necesitatea prelungirii negocierilor, a afirmat marţi seară ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire. "Dacă nu vor exista clarificări privind scopul prelungirii, eu nu văd necesitatea prelungirii, deci depinde de Guvernul britanic să ofere explicaţii dacă cer prelungirea", a declarat Bruno Le Maire.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amânarea scurt timp a ieşirii ţării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord. Theresa May a declarat marţi în Camera Comunelor că a înregistrat "progrese bune" în discuţiile cu liderii UE din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh. "Ştiu că unii membri ai Camerei Comunelor sunt preocupaţi că timpul se scurge, că există o stare de incertitudine pentru companii", a afirmat Theresa May, potrivit Sky News.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Uniunea Europeană ar avea disponibilitatea de a aproba o amânare scurtă a ieşirii Marii Britanii din organizaţie dacă Guvernul de la Londra va cere acest lucru, au transmis unii oficiali europeni.