22 august 2019

Emmanuel Macron afirmă că Acordul Brexit nu va fi renegociat

Mihai Draghici

Viitorul Marii Britanii poate fi doar în Europa, a declarat joi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, transmiţându-i premierului Boris Johnson, aflat la Paris, că doar poporul britanic îşi poate decide viitorul şi că Acordul Brexit nu va fi renegociat.

"Vreau să transmit poporului britanic că îşi poate decide destinul doar singur. Dar viitorul Marii Britanii nu poate fi decât în Europa", a afirmat Emmanuel Macron cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu Boris Johnson.

"Ideea producerii Brexit pe 31 octombrie nu este alegerea Uniunii Europene", a precizat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele Franţei a insistat că Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May nu va fi renegociat. Soluţia pentru frontiera irlandeză "poate fi identificată doar în cadrul care a fost negociat, dar acest lucru nu se va putea întâmpla în 30 de zile", a subliniat Macron. Cancelarul german Angela Merkel sugerase, cu ocazia întrevederii cu Boris Joshnson, că s-ar putea încerca găsirea unei soluţii pentru frontiera irlandeză în 30 de zile.

La rândul său, Boris Johnson a insistat pentru un nou acord cu UE. "Eu vreau un acord, cred că putem avea un acord, unul bun", a afirmat Boris Johnson, declarându-se "încurajat" de discuţiile pe care le-a avut cu Angela Merkel la Berlin.

Ipoteza centrală analizată în prezent de Uniunea Europeană este a producerii unui Brexit fără acord, a anunţat miercuri Palatul Elysée. "În prezent, scenariul central al Brexit este cel fără acord. Există o fermitate europeană asupra principiilor, dar există voinţa discuţiilor cu Marea Britanie pe diverse puncte", a transmis Preşedinţia Franţei. "Garanţiile privind frontiera irlandeză reprezintă o poliţă de asigurare şi un element indispensabil al acordului deoarece este vorba de asigurarea păcii şi stabilităţii Irlandei şi a integrităţii pieţei europene", a argumentat Preşedinţia Franţei.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.