18 iunie 2019

Emmanuel Macron a prezentat un proiect european de avion militar din generaţia a 6-a la Paris - Le Bourget Air Show

Mircea Olteanu

Preşedintele Emmanuel Macron a participat luni la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 53-a ediţie a Paris - Le Bourget Air Show, cel mai mare miting aviatic din lume, ocazie cu care liderul francez a prezentat un model al unui viitor avion de vânătoare european din generaţia a 6-a.

Sursă foto: Mediafax

Însoţit de oficiali din mai multe ţări europene, Macron a dezvăluit un model al aeronavei Future Combat Air System (FCAS), dezvoltat de Franţa, Germania şi Spania, care are trebui să înlocuiască avioane multirol ca Dassault Rafale şi Eurofighter Typhoon, relatează Euronews.

"În 2040, forţele armate franceze vor fi echipate cu un avion de luptă construit de europeni pentru a face faţă confruntărilor din viitor", a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

 

 

Anunţat în iulie 2017, aeronava va fi invizibilă pe radar şi ar urma să fie echipată cu o serie de arme avansate, dar şi drone. Primul zbor al prototipului este programat să se desfăşoare în anul 2026, relatează agenţia Xinhua.

Salonul Internaţional de Aeronautică şi Spaţiu de la Paris-Le Bourget, fondat în anul 1909, este cel mai mare eveniment dedicat industriei aerospaţiale. Cea de-a 53-a ediţie a mitingului aviatic se desfăşoară în perioada 17-23 iunie. Aproximativ 2.000 de companii din 48 de ţări urmează să prezinte diverse echipamente aviatice.