27 iunie 2019

Emisarul iranian la ONU: Teheranul nu va purta „povara” protejării Acordului Nuclear semnat în 2015

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Teheran nu va fi „împovărată” cu protejarea şi respectarea prevederilor Acordului Nuclear semnat în anul 2015, dacă trebuie să facă acest lucru pe cont propriu, a declarat miercuri Majid Takht Ravanchi, emisarul iranian la ONU, conform Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Emisarul iranian a transmis că Acordul Nuclear este în acest moment în „condiţie critică”.

„Atâta timp cât sancţiunile ilegale rămân în vigoare, nimeni nu poate avea încredere în oferta de dialog sincer şi onest”, a declarat Majid Takht Ravanchi.

Administraţia de la Teheran a anunţat marţi că intenţionează să renunţe la unele obligaţii prevăzute în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, începând din data de 7 iulie. Pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump, Iranul anunţase pe 8 mai că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene, Chinei şi Rusiei pentru menţinerea Tratatului.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.